Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg
weergave
Fabrikanten
13 Artikelen

Ontbranding kan ontstaan als resultaat van een kortsluiting in de kabels van een wagen, een ongeval of brandstichting. Brandblussers helpen de vuurhaard doven. De wetgeving verplicht eigenaars van wagens in vele landen om dit accessoire in de wagen te houden. Door de aanwezigheid ervan kunt u niet enkel vuurschade minimaliseren, maar in sommige gevallen ook een mensenleven redden.

Soorten brandblussers voor auto's

  • Koolstofdioxide. Deze blussen de vlammen door ze af te koelen. De koolstofdioxide die ze bevatten wordt ontladen door de eigen extreme druk van ongeveer 55 atm. De temperatuur van de stroom ligt tussen -70 en -90 °C. De actieve substantie raakt gemakkelijk in moeilijk te bereiken locaties, geleidt geen stroom, en beschadigt de verflaag op de carrosserie van de wagen niet.  Een nadeel van deze accessoires is het risico op vergiftiging door koolstofdioxide, en bevriezingsverschijnselen. De luchttemperatuur waarbij deze apparaten werken, ligt tussen -20 en +50 °C.
  • Droog poeder. Deze ontladen als een fijn poeder aangestuwd door samengeperst gas. Door een oppervlak af te dekken, belemmert het middel te toegang tot zuurstof, zodat het vuur verstikt. Een voordeel van dergelijke apparaten is de relatieve veiligheid voor mensen.  Het nadeel ligt in het feit dat het poeder op de auto-onderdelen blijft na het blussen. De werkdruk van het apparaat bedraagt 16–24 atm, en de werkingstemperatuur ligt tussen -50 en +50 °C. Brandblussers in catalogi worden opgedeeld in:

○ Constante druk. Het druk van de stof wordt geleverd door een vergrendelmechanisme met een indicator die de overeenkomstige waarde toont. Deze beginnen onmiddellijk te werken.

○ Met een patroon. Bij activatie wordt er een naald door het patroon geduwd, zodat het gas naar buiten komt. Dit vergt soms enige tijd alvorens het blussen start.

Tips voor gebruik van brandblussers

  1. Inspecteer het reservoir regelmatig op schade. Scheuren in het reservoir en lage waarden van de binnendruk (als er een ingebouwde manometer geïnstalleerd is) duiden erop dat het apparaat vervangen moet worden. De levensduur wordt op de behuizing aangegeven.
  2. Plaats het apparaat dicht bij de bestuurderszetel. Op die manier kunt u het accessoire snel gebruiken in geval van brand. Het moet betrouwbaar vastmaakt worden.
  3. Plaats het apparaat niet onder rechtstreeks zonlicht.
  4. Activeer de eenheid niet dichter dan 2–3 meter van een vuurhaard. Vermijd hierbij dat u tegen de wind in staat.
  5. Blus open vuur vanaf de basis, en vuur in holtes van bovenaf.
  6. Vermijd het inademen van de stof uit het reservoir.

AUTODOC: handig online winkelen

U kunt brandblussers, EHBO-koffers, waarschuwingsdriehoeken en andere accessoires kopen aan betaalbare prijzen in onze online winkel. Vele producten zijn nog goedkoper wanneer er promoties actief zijn. Plaats nu meteen een online bestelling en begin geld uit te sparen!

loader Even geduld, a.u.b....