Motorolie voor benzine en diesel auto
Populaire merken voor Olie voor auto
Zoeken op viscositeit van de Auto motorolie
Aanduidingen
OEM-goedkeuring
Fysieke en chemische eigenschappen
De beste aanbiedingen voor Motorolie
Motorolie en smeermiddelen voor uw auto goedkoop online kopen
Motorolie voor Top automodellen
Beoordelingen en waarderingen
Bij veel grote merken hebben de 5w-30 olieen geen echte BMW LL-04 goedkeuring meer, dus ging ik opzoek naar een andere olie met echte BMW LL-04 goedkeuring. Gebruik het momenteel in een 2013 BMW 3 serie met n47 diesel 184pk motor. Deze motoren staan bekend om hun luidruchtige werking. De ravenol hls 5w-30 olie heb ik tijdens 40% korting actie gekocht. Ben positief verrast over hoe stil de motor nu is. Over slijtage kan ik niets zeggen. Daarvoor heb je een lab analyse nodig.
Dit een betere smering, minder versnellingsbak geluiden en betere koppelings werking realiseerd in mijn Intruder 1500.
Prijs is beter dan lokaal in detailhandel. De olie voldoet aan de PSA specificaties. Een 1.2 puretech is nogal kieskeurug.
om te proberen of het olieverbruik van mijn studebaker van b.j. 1955 wat minder kan,is nu ongeveer een halve liter op de duizend k.m.
Goedkoopste motorolie 5W30 met specificatie voor Peugeot PSA B71 2290. Voor Peugeot 2008 1.6vti uit 2014.
Motorolie wordt gebruikt om de bewegende delen van de motor te smeren. Smeermiddelen verlagen de kans op snelle slijtage en corrosie en spoelen vuil weg.
Soorten motorolie
Met het oog op het jaargetijde en de viscositeit:
- Zomer;
- Winter. Conform de SAE J300-indeling worden deze met de letter W kenbaar gemaakt;
- Vierseizoenenolie.
Conform de SAE-norm mag de naam van het smeermiddel één of twee getallen bevatten. Het eerste geeft de minimale werkingstemperatuur van de vloeistof te kennen. Het tweede staat voor de viscositeit bij hoge temperaturen. Hoe hoger het nummer, des te dikker het smeermiddel.
Met het oog op het motortype:
- voor benzinemotoren – conform de API-indeling worden deze aangeduid met de letter S;
- voor dieselmotoren – deze hebben de letter C;
- universele oliën – deze kunnen gebruikt worden bij benzine- en dieselmotoren, en de markeringen bevatten beide letters.
Er bestaan ook verschillende specifieke symbolen, waaronder:
- SF – voor motoroliën die gebruikt werden in personenauto's die in de jaren 80 geproduceerd zijn;
- SG – in bedrijfsvoertuig uit dezelfde periode;
- SH – in motoren die na 1994 vervaardigd zijn;
- SL - in turbogeladen motoren met meerdere kleppen, die na 2000 vervaardigd zijn.
Met het oog op de samenstelling:
- Oliën op basis van aardolie worden geproduceerd door ruwe olie te raffineren. Deze zijn voordelig geprijsd. Ze zijn echter vatbaar voor verdamping en worden dikker bij koud weer. Het gebruik ervan kan leiden tot de vorming van oliekorsten indien de motor oververhit raakt.
- Halfsynthetische oliën worden geproduceerd door synthetische additieven toe te voegen aan een aardoliebasis – eenderde van de totale hoeveelheid. Ze zijn vorstbestendig, maar verliezen geleidelijk aan hun viscositeit tijdens het gebruik. Ontledingsproducten kunnen zich in de motor afzetten
- Synthetische oliën worden gemaakt van koolwaterstoffen met behulp van een chemische reactie. Ze beschermen de motor tegen corrosie en kennen een lange levensduur, maar zijn duur.
- Waterstofgekraakte oliën worden geproduceerd door ruwe olie op een moleculair niveau te modificeren. Ze zijn beschikbaar tegen lage prijzen, maar verliezen tegelijkertijd snel hun eigenschappen en kunnen geen plotselinge temperatuurschommelingen aan.
Tips voor gebruik
De levensduur van motorolie bedraagt gemiddeld 10.000 tot 15.000 km en in het geval van aanzienlijke belastingen op de motor kan men deze op ongeveer 6000 tot 8000 km schatten. Bovendien is het aan te raden om de olie minstens één keer per jaar te vervangen, zelfs als u uw auto niet gebruikt hebt. Om de 1000 km dient u het oliepeil en de staat van het smeermiddel met behulp van de oliepeilstok te inspecteren. Als u de olie vervangt, dient u erop te letten dat u geen smeermiddelen van verschillende soorten of merken met elkaar vermengt. Het is van belang om uitsluitend het door de fabrikant aanbevolen middel te gebruiken. Giet nooit teveel olie in uw motor.
Oorzaken en symptomen van verslechtering van motorolie
- Het vermengen van verschillende soorten smeermiddelen leidt tot de vorming van onoplosbare afzettingen op de motorwanden. U kunt dit met behulp van de oliepeilstok opmerken tijdens een inspectiebeurt.
- Sommige vloeistoffen boeten aan eigenschappen in ten gevolge van blootstelling aan hoge of lage temperaturen, of het lekken van koelmiddel in het smeersysteem. U kunt dan een verandering in de stroperigheid of emulgering waarnemen tijdens een controle met de peilstok.
- Als gevolg van langdurig gebruik boet de vloeistof aan eigenschappen in, wat duidelijk wordt door een verandering van de stroperigheid en de kleur.
- Langdurig stationair draaien van de motor heeft een negatieve uitwerking op de kwaliteit van het smeermiddel. Het vervangingsinterval moet in dit geval verkort worden.
Hoe u uw motorolie kunt vervangen
- Breng uw voertuig op een vlakke ondergrond tot stilstand en laat de motor 10 minuten lang afkoelen.
- Schroef de aftapplug van de carterpan los.
- Voer het afvalproduct af in een vooraf neergezette bak.
- Plaats een nieuw oliefilter als u de olie ververst. Een verstopt exemplaar kan niet efficiënt werken.
- Alvorens de filter te plaatsen giet u er het beste ongeveer 200 ml olie doorheen en neemt u een beetje olie om de O-ring van het filter in te smeren.
- Giet er eerst ongeveer 80% van de door de autofabrikant aanbevolen hoeveelheid in. Voeg vervolgens geleidelijk aan de rest toe, ongeveer 150 ml per keer, en controleer steeds het peil met behulp van de peilstok. De bovenkant van de olielaag moet zich tussen de 'Min' en 'Max' bevinden.
- Inspecteer alle afdichtingen en pakkingen, evenals de oliedop. Vervang ze indien nodig.
Professionele ondersteuning van AUTODOC
U kunt motoroliën en technische vloeistoffen kopen en een geweldige aanbieding pakken bij AUTODOC. Dankzij ons ruime aanbod aan onderdelen en de bekwame klantenservice duurt het slechts een paar minuten om artikelen te selecteren die geschikt zijn voor uw voertuig. De verzending wordt binnen een mum van tijd op poten gezet. Winkelen bij ons is altijd handig, snel en goedkoop!
Nuttige informatie over werking, oorzaken van storingen, diagnose en vervangingsintervallen
- Olie verversen: hoe vaak, kosten en nuttige informatie
- Hogedrukpomp kapot: diagnose en vervanging
- Hydraulische klepstoter: symptomen van een defect en kosten voor het vervangen
- Zuigerveren: soorten, symptomen bij slijtage en kosten voor vervanging
- Distributieriem of ketting : wat is beter en wat is het verschil
- Lage motoroliedruk: oorzaken en gevolgen
- Wat is een rotatiemotor (wankelmotor) en hoe werkt hij?
- Synthetische of semi-synthetische motorolie?
- Wat is auto onderhoud en hoe vaak moet u dit doen?