Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
67-0714
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Hydraulische klepstoter: controleren, symptomen van een defect en kosten voor het vervangen

Inschrijven
IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen:

De hydraulische klepstoters van de auto bedienen zowel de uitlaat- als de inlaatkleppen van de motor. Hun vorm verschilt vaak afhankelijk van de auto waarin hij zit. Vaak hebben de onderdelen iets weg van klein metalen doosje ter grootte van een 2-euromunt. Soms zien ze eruit als een bout. Vaak wordt de stoter direct door de nokkenas aangedreven. Er zijn echter ook constructies, waarbij de bediening van de hydraulische klepstoter via een stoterstang verloopt. De klepstoter heeft de taak, afwijkingen in de kleppenwerking te compenseren. Daardoor kunnen de openings- en sluitingstijden van de kleppen exact worden aangehouden. Zo maakt het onderdeel ingewikkelde instellingen van het kleppenspel overbodig, verbetert het de motorprestatie doordat het de motor rustiger en regelmatiger laat werken.

Hydraulische klepstoters zijn erop gemaakt om een autoleven lang mee te gaan. Uitval door een defect is echter niet uit te sluiten. De meest voorkomende oorzaken voor deze defecten zijn te hoge toerentallen, te weinig of de verkeerde olie of gewoonweg slechte materiaalkwaliteit. Een kapotte hydraulische klepstoter dient zo snel mogelijk te worden vervangen.

Hydraulische klepstoter

Hydraulische klepstoters: tikken

Problemen met de hydraulische klepstoters kunnen worden vastgesteld aan de hand van specifieke symptomen. Een tamelijk eenduidig signaal van een defect is een duidelijk hoorbaar tikken van de de stoter direct na het starten van de motor - vooral bij een koude start. Het getik of geklapper houdt na een tijdje weer op. Op dat moment is het defect nog niet heel acuut, maar als er niets aan gedaan wordt, houdt het tikken steeds langer aan.

Het getik wordt vaak veroorzaakt door lucht of luchtbellen in de klepstoters of door lekkages van de stoterbehuizing. Stof en verontreiniging kunnen zo binnendringen en de klepstoter beschadigen en op den duur zelfs blokkeren. De openings- en sluitingstijden van de klepsturing verschuiven, als gevolg waarvan kleppen langer gesloten blijven. Dit verhindert de doorstroming van de getroffen cilinder. De motor werkt niet langer optimaal. Daarom moet een tikkende / klapperende klepstoter door een vakman worden gecheckt en desnoods vervangen.

Omdat het probleem zeker bij aanvang niet erg dringend lijkt, bestaat het gevaar dat er te laat wordt ingegrepen. Het wordt in ieder geval in toenemende mate onaangenaam voor de bestuurder en de auto. Het motorvermogen daalt, het brandstofverbruik stijgt, de uitlaat rookt sterker als gevolg van verbrande olie. In het uiterste geval kan ernstige motorschade optreden.

Hoe te controleren en vervangen hydraulische klepstoter

In de garage wordt voorafgaand aan de vervanging van de hydraulische klepstoter altijd een motorcheck uitgevoerd om andere beschadigingen die dezelfde symptomen veroorzaken, uit te sluiten. Pas wanneer een defect aan de klepstoter vastgesteld wordt, begint de vakman met de vervanging. Na verwijdering van alle bekledingen en afdekkingen rondom de motor wordt eerst de distributieriem of -ketting gedemonteerd. Vervolgens wordt de nokkenas verwijderd. Pas dan zijn de klepstoters toegankelijk en kunnen ze worden gecontroleerd en vervangen. Na een vervanging van de defecte hydraulische klepstoters wordt meestal de motorolie in de auto ververst, aangezien een defect element meer dan waarschijnlijk verhoogde afschuring van metaal heeft veroorzaakt.

Aangezien de vervanging van een defecte klepstoter met tamelijk veel werk gepaard gaat is het - alleen al met oog op de kosten - altijd zinvol, bij deze gelegenheid niet alleen het kapotte onderdeel, maar ook de distributieriem te vervangen. In een professionele werkplaats gaan in de vervanging van klepstoters (al naargelang wagen en motortype) twee tot drie uur zitten. Wellicht is het nuttig om tevens klepseals te kopen en deze te laten vervangen omdat het gehele systeem nu gedemonteerd is.

Hydraulische klepstoters van de auto

Kosten voor het vervangen hydraulische klepstoters

Een klepstoter is een relatief klein onderdeel, doch met een precieze constructie en nauwkeurige passing. Kosten voor een nieuwe klepstoter liggen bij minstens € 20 per stuk en soms ver daarboven. Bij de hoogte van het arbeidsloon spelen vooral de fabrikant en de model van de auto een beslissende rol. De prijs voor een vervanging van klepstoters in een BMW verschilt noodzakelijkerwijs van die bij een Mercedes of VW Golf. Wanneer de onderdelen in het motorcompartiment relatief makkelijk bereikbaar zijn, kan de klus in twee uur geklaard zijn. Bij sommige wagens is er echter zeer weinig ruimte en kunnen de werkzaamheden daarom langer duren.

De beste producten op dit gebied:

Populaire posts