Remsysteem automaterialen

Abs pomp
Abs ring
Abs sensor
Accessoireset, schijfremblok
Ankerplaat
Drukaccumulator, remsysteem
Drukschakelaar, hydraulisch remsysteem
Geleidehulzenset, remklauw
Handrem
Handremkabel
Handremschoenen
High performance remschijf
High performance remzadel
Hoofdremcilinder
Onderdrukpomp, remsysteem
Regeleenheid, rem- / voertuigdynamiek
Regulateur voor de trommelrem
Rembekrachtiger
Remblokken
Remgereedschap
Remklauw
Remklauw houder
Remklauw reparatieset
Remkrachtverdeler
Remleidingen
Remlichtschakelaar
Remmenset
Remschijf, trommelrem
Remschijven
Remschoenen
Remslang
Remtrommel
Remvloeistofreservoir
Reparatieset, handremas
Reparatieset, hoofdremcilinder
Reparatieset, wielremcilinder
Schroef, remschijf
Sensor, zijdelingse versnelling
Slijtage indicator remblokken
Toebehoren, remschoen
Trommelrem
Wielremcilinder
Zuiger, remklauw
Remmen auto onderdelen Voor Top automodellen
Top 10 bestsellers uit de afdeling Remsysteem
Rem onderdelen - alle belangrijke informatie over werkingsmethode, bevestiging, diagnose en levensduur
Een remsysteem omvat verschillende componenten die ontworpen zijn om een voertuig gecontroleerd tot stilstand te brengen op een specifiek moment. Het wordt ook gebruikt om te voorkomen dat de auto wegrolt wanneer de bestuurder deze op een helling parkeert.
De opbouw van een remsysteem
Er bestaan verschillende soorten remsystemen. Vandaag de dag is de gebruikelijkste indeling een hydraulisch systeem met schijfremmen. De voornaamste elementen zijn onderstaande:
- Pedaal: de bestuurder bedient het systeem door dit in te drukken.
- Rembekrachtiger: deze vermenigvuldigt de bij het indrukken van het pedaal uitgeoefende kracht meermaals om het systeem efficiënt te helpen te werken.
- Hoofdremcilinder: deze maakt de voor de werking van vele aandrijfmechanismen vereiste druk aan.
- Slangen en buizen: deze garanderen dat de technische vloeistof aan de cilinders geleverd wordt.
- Zuigers: de druk van de vloeistof drukt deze uit de cilinders, waarbij ze de remblokken tegen de schijven aandrukken.
- Remklauw: deze wordt gebruikt als behuizing voor zuigers en blokken. Bij zwevende elementen duwt de remklauwbeugel een van de blokken tegen de schijf.
- Blokken: dit zijn elementen van de wrijvingsparen die beschikken over een voering. Als de bestuurder het pedaal indrukt, worden deze tegen de remschijf aangedrukt. De wrijvingskracht die ertussen gecreëerd wordt, stopt de rotatie van de wielen.
- Schijven: deze vormen het tweede element van het wrijvingspaar. Het wordt op een wielnaaf gemonteerd en draait samen met deze rond.
Bij trommelremmen worden er remschoenen samen met de wielremcilinder in de trommel geïnstalleerd. Als het pedaal geactiveerd wordt, duwt de druk van de remvloeistof de zuigers uit de wielcilinder. Deze overwinnen de door de terugtrekveren gecreëerde weerstand en drukken de remschoenen tegen het interne oppervlak van de trommel aan.
Handremsystemen zijn uitgerust met een kabel in plaats van een hydraulische aandrijving.
Onderhoudstips
- Ververs de vloeistof om de 2-3 jaar. Dit absorbeert vocht via de poriën in de rubberen slangen. Met verloop van tijd neemt het watergehalte in de remvloeistof toe en het kookpunt aanzienlijk af. Als de vloeistof kookt, ontstaan er luchtbellen in het systeem, die de efficiëntie dramatisch doen afnemen.
- Vervang de slangen om de 5 jaar. Het rubber en andere polymeren waarvan deze zijn gemaakt, zijn vatbaar voor slijtage. Na verloop van tijd verliezen ze hun elasticiteit. Bijgevolg wordt de hoge druk in het systeem geneutraliseerd door de overmatige breedte van de slangen. De resterende druk volstaat niet om de blokken of schoenen te bewegen en deze tegen de schijf of trommel aan te drukken.
- Meet de dikte van de schijven en blokken regelmatig na en vervang ze indien nodig. Een versleten schijf kan zelfs barsten. Door slijtage aan de voering wordt het onmogelijk om het vereiste wrijvingsniveau te bereiken.
- Smeer de geleidepennen in en vervang de afdichtingselementen af en toe. Op deze manier voorkomt u het vastlopen van de montage en oneven slijtage van de blokken.
- Gebruik anti-piepplaatjes. Deze helpen u piepgeluiden te voorkomen en maken het remmen comfortabeler.
Tekenen voor een defect
Wanneer het waarschuwingslampje van het remvloeistofpeil aanspringt, betekent dit gewoonlijk dat sommige componenten van het remsysteem lekken. In dit geval kunt u gele, amberkleurige, roze, grijze, blauwe of paarse plassen aantreffen onder het voertuig nadat het langdurig geparkeerd gestaan heeft, voornamelijk rond de wielen. De auto kan naar een zijde trekken, wat vaak een symptoom is van een vastgelopen remklauw. Er treden gelijkaardige symptomen op wanneer er olie op de blokken komt; terwijl een grotere pedaalslag of lagere weerstand van het pedaal er gewoonlijk op duidt dat er lucht in het systeem aanwezig is.
Oorzaken voor een defect
Meestal treden deze problemen op wanneer de bestuurder de vervangingsintervallen van de componenten voor het remsysteem veronachtzaamt. Een vastgelopen remklauw kan bijvoorbeeld oneven slijtage aan het remblok en achteruitgang van de remschijf veroorzaken. Oude afdichtingen en slangen boeten aan elasticiteit en scheuren in, waardoor het systeem begint te lekken. Versleten stofkappen voor geleidepennen leiden vaak tot vuil en vocht op de aangrenzende onderdelen, waardoor deze verroesten en vastlopen. Agressief rijden kan leiden tot vervorming van de schijf.
Autodoc.nl: enkel hoogwaardige auto-onderdelen
Bij onze online winkel kunt u altijd hoogwaardige componenten voor het remsysteem kopen aan betaalbare prijzen.
Nuttige informatie over werking, oorzaken van storingen, diagnose en vervangingsintervallen
hoort bij de schijven