Inhoudsopgave
Hoe vaak olie te verversen in de auto en wat kost motorolie vervangen?
Bij het standaard onderhoud van een auto hoort het verversen van de olie. Dit smeermiddel is namelijk onmisbaar voor iedere verbrandingsmotor. Hoe vaak dit moet gebeuren, wat de kosten zijn en meer nuttige informatie over het vervangen van de olie lees je in deze blog.
Waarom motorolie?
Ledere auto bevat veel draaiende onderdelen van een motor. Doordat deze bewegen, ontstaat er wrijving en dit heeft weer slijtage tot gevolg. Om slijtage te verminderen, is het belangrijk dat de draaiende onderdelen gesmeerd blijven. Hiervoor gebruik je dus motorolie. Daarnaast heeft deze ook een reinigende werking. Verontreiniging in de motor wordt door het bewegende smeermiddel afgevoerd. Een andere belangrijke functie is het koelen van de motor. Mochten er bepaalde onderdelen te heet worden dan koelt olie deze weer af.
Hoe vaak moet je verversen olie?
Op den duur is motorolie zo vaak gebruikt, en soms ook verbruikt, dat deze vervangen moet worden. In de meeste gevallen zal dan ook het oliefilter vervangen worden, aangezien hier veel vuil in terecht komt. Hoe vaak je olie verversen moet, hangt af van het merk en model van de auto. In de regel adviseren autofabrikanten om dit na tien- tot vijftienduizend kilometer te doen.
Kom je niet aan dit aantal gereden kilometers in een jaar? Dan is het advies om één keer per jaar te vervangen. Door het maken van korte ritjes komt het smeermiddel niet op temperatuur en raakt sneller verontreinigd. Daarbij bestaat de kans dat het vochtgehalte in de smering toeneemt en dit kan schadelijke gevolgen hebben.
De kosten verversen olie
De kosten voor olie verversen verschillen per merk en model auto. Daarbij ben je ook afhankelijk van de hoeveelheid vette vloeistof die in de auto gaat en de prijs van het oliefilter motor. Tot slot betaal je ook nog het werkloon van de garage. Dit maakt de kosten van olie verversen voor een auto dus heel verschillend.
Je kunt geld besparen door zelf te verversen. Hoe lang het duurt om olie te verversen, verschilt per garage, maar een half uur is een monteur hier wel mee bezig. Het werkloon hiervan kun je dus besparen door de vervanging zelf uit te voeren. Het is geen heel ingewikkeld karwei om dit te doen en met een beetje technische kennis zal je dit zeker lukken.
Soorten motorolie
Je kunt niet zomaar een flesje motorolie kopen en deze leeggooien in het oliereservoir. Er zijn namelijk verschillende soorten, zoals: synthetische, half-synthetische en minerale olie. Welke soort en hoeveelheid er in jouw auto moet, kun je terugvinden in het instructieboekje. Vaak zie je dan codes als 5W30, 10W40 of 5W20. Het eerste cijfer geeft de viscositeit (dikte) van de vloeistof aan bij lage temperaturen. Hoe lager het cijfer is, hoe beter de auto start in koude weersomstandigheden. Het tweede cijfer geeft de viscositeit aan bij hoge temperaturen. Hier geldt dat hoe hoger het cijfer is, hoe beter de auto start bij warme weersomstandigheden. De prijs van het smeermiddel kan ook verschillen, zo heb je goedkope motorolie voor voertuigen en ook duurdere. Het is niet gezegd dat de prijsverschillen ook de kwaliteit bepalen.
Het oliepeil controleren
Om zeker te weten dat je genoeg smeermiddel in de motor hebt, is het verstandig om het peil regelmatig te controleren. Hiervoor vind je in de motor een peilstok. Mocht je deze niet kunnen vinden, kijk dan even in het instructieboekje. Door de peilstok uit de motor te trekken, kun je het niveau van het oliepeil bepalen. Op de peilstok staan namelijk een minimaal en maximaal niveau aangegeven.
Is het oliepeil wat (te) laag dan is het zaak om de olie bij te vullen. Motorolie kun je bij diverse zaken kopen. Je kunt naar je eigen autogarage gaan, of naar een benzinepomp. Ook online kun je snel en gemakkelijk motorolie aanschaffen. Er zijn verschillende merken op de markt, zoals bijvoorbeeld Shell motorolie.
Nuttige video's over het onderwerp:
TOP 5 fouten bij het zelf olie verversen
Hoe je zelf de motorolie kunt bijvullen
Wat is het verschil tussen verscheidene soorten motorolie? Classificatie, aanduidingen
De beste producten op dit gebied: