Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
69-8506
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Lage motoroliedruk: oorzaken en gevolgen

Inschrijven
IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen:

Een lage oliedruk is in de regel de oorzaak van het branden van het zogenaamde oliewaarschuwingslichtje op het dashboard, herkenbaar aan het symbool van het oliekannetje. Het symbool verschilt al naargelang de auto. Bij moderne auto’s kan het lampje in twee kleuren oplichten: oranje of rood. Bij het starten van de motor gaan vaak kort alle lampjes aan. Zodra de motor draait, zouden ze uit moeten gaan, tenminste: wanneer de oliedruk in orde is.

Olielampje brandt oranje of rood

Wanneer na het starten van de motor het lampje blijft branden, is de kleur van belang.

Het lampje brandt geel/oranje wanneer de auto de bestuurder op een laag oliepeil attent wil maken. Een laag oliepeil hoeft niet op een defect te wijzen. Zo verbruiken oudere motoren meer olie, o.a. omdat de interne wrijving door ouderdomsslijtage hoger is. Olie bijvullen zou voldoende moeten zijn. Je dient dan wel het lampje in de gaten blijven houden. Wanneer het al snel weer gaat branden, is er iets niet in orde. Dat geldt ook wanneer het lichtje knippert.

Een olielampje dat rood brandt, duidt op een te lage oliedruk. Ook dit probleem is direct te verhelpen met het navullen van olie, wanneer het daadwerkelijk enkel aan het hoge verbruik ligt. Dit zou, afhankelijk van het motorvermogen, zich na 140.0000 tot 170.000 km mogen voordoen. Je zou denken: waarom brandde dat ding niet eerst geel? Misschien hebben de sensoren deze stap overgeslagen. Hoe dan ook is onmiddellijk reageren belangrijk. De glijlagers en auto zuigers worden niet meer voldoende voorzien van smering en dit leidt al snel tot motorschade. Wat te doen bij lage oliedruk? In de allermodernste auto’s schakelt de elektronica de motor uit. Een rood lampje vraagt om directe actie: ook al rijd je op de snelweg, je moet de auto stilzetten en olie bijvullen. Na het bijvullen moet je zo snel mogelijk naar de garage. Het signaal duidt vaak op een lek in het systeem. Dit kan zeer recent ontstaan zijn, bijvoorbeeld door steenslag.

Oorzaken van een brandend olielampje

Het brandende waarschuwingslampje wil in principe zeggen dat de sensoren een lage oliedruk waarnemen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Daarbij moet ook gekeken worden naar hoe het lampje brandt: constant rood of geel: knipperend en/of bij bepaalde condities van de motor of rijsituaties: laag toerental, rijden in de bocht, optrekken, remmen, etc.). Het komt voor dat het lampje brandt, alhoewel er genoeg olie in de motor zit. De volgende oorzaken dienen zich aan:

  • laag oliepeil vanwege een hoog verbruik
  • laag oliepeil vanwege een lek
  • defecte oliepomp van de auto
  • kapotte oliedrukschakelaar
  • kabelbreuk voor of achter de oliedrukschakelaar
  • oververhitte motor (lampje brandt bij laag of stationair toerental)
  • verkeerde motorolie (olielampje brandt alhoewel het oliepeil voldoende is).
  • Verkeerde afstelling na vervanging van de oliedrukschakelaar
  • Verstopt oliefilter voor auto.

Brandt het olielampje bij elke bocht, is het oliepeil te laag. Mogelijkerwijs brandt het olielampje bij warme motor terwijl de auto stilstaat of bij het remmen. Dit gebeurt vanwege het dalende toerental dat een lage oliedruk veroorzaakt in vergelijking met wanneer de auto accelereert of snel rijdt. De betekenis is even alarmerend. Er zit onvoldoende olie in de motor of er kan niet voldoende druk worden opgebouwd bij een laag toerental.

Checken en bijvullen

Checken en bijvullen

Oliepeil checken en olie verversen zijn onderhoudsmaatregelen die je als autogebruiker onder de knie moet hebben. In het motorblok zit een stok die je eruit kunt trekken: de oliepeilstok. Hij is voorzien van 2 markeringen: het minimale en het maximale oliepeil. Je ziet ook een vulhals met een schroefdop, waarin je olie kunt gieten. Zorg voor motorolie voor voertuigen met de juiste viscositeit, bijvoorbeeld 5W 30. Wanneer dit niet in de autohandleiding of op een etiket op de motor staat, kun je deze informatie op het internet vinden of aan de garage vragen. Peilen en bijvullen kan in principe bij warme zowel als koude motor. In ieder geval dient de motor uitgeschakeld te zijn en idealiter wordt dan 10 – 15 minuten gewacht.

Gevolgen van een te lage oliedruk

Te weinig olie heeft een aantal potentieel ernstige consequenties. Motorolie verwijdert schadelijke afzettingen in de motor. Bij een laag oliepeil hopen afzettingen zich op en deze kunnen al snel verstoppingen in de motor veroorzaken, die de werking ernstig benadelen. Bij acuut lage oliedruk als gevolg van verlies van olie stijgt de temperatuur in de motor snel als gevolg van metalen onderdelen die tegen elkaar wrijven. Dit kan al zeer snel leiden tot motorschade die niet meer te repareren is.

Houd het oliepeil in de gaten en zorg ervoor dat je bij het oplichten van het olielampje niet met lege handen staat. Je kunt motorolie in de juiste viscositeit, een trechter voor het bijvullen en een oliepeilstok kopen op het internet.

De beste producten op dit gebied:

Populaire posts