Inhoudsopgave
Wat is auto onderhoud en hoe vaak moet u dit doen?
Regelmatig onderhoud is van allergrootst belang om uw auto in optimale toestand te houden, zijn lange levensduur te garanderen en onverwachte pech te vermijden. Wanneer u zich aan een geplande onderhoudsroutine houdt, kunt u kleinere problemen verhelpen voordat deze groter worden. Op de lange duur bespaart u zich kosten, tijd en een hoop ongemak.
De inspectie van de auto maakt het mogelijk problemen zoals versleten RIDEX remblokken, lekkende vloeistoffen, defecte elektrische systemen of versleten riemen en slangen vast te stellen en te repareren. Tijdig problemen herkennen en repareren verhindert dat deze grotere problemen voor andere auto-onderdelen veroorzaken. Met een dergelijke proactieve aanpak voorkomt u dure reparaties en verhoogt u tevens de veiligheid en de prestatie van uw auto.
Onderhoud: plan
Ook speelt regelmatig onderhoud een doorslaggevende rol bij de verbetering van de brandstofefficiëntie. Eenvoudige taken zoals het vervangen van een luchtfilter voor auto, het zorgen voor de juiste bandendruk en de regelmatige vervanging van de motorolie van de auto hebben een aanzienlijke invloed op het brandstofverbruik. Een wagen in optimale toestand dringt onnodig brandstofverbruik en de CO2-voetafdruk terug. Bovendien draagt het volgen van een regelmatig plan van onderhoud van de auto ertoe bij dat uw auto wederverkoopwaarde behoudt. Potentiële kopers zullen sneller geneigd zijn, in een goed onderhouden auto met een gedocumenteerde onderhoudsgeschiedenis te investeren. Door regelmatig onderhoud laat u zien dat u om uw auto geeft en kunt u er zeker van zijn dat hij zich in goede operationele toestand bevindt.
Welk onderhoud heeft mijn auto nodig? De tekenen
Het herkennen van waarschuwingssignalen die op de noodzaak voor reparatie wijzen is van doorslaggevend belang voor het behoud van de gezondheid en de prestatie van uw auto. De volgende symptomen kunnen aan de orde zijn:
- Vreemde geluiden: gepiep, geknars, geklop of gerammel kan op een mechanisch probleem wijzen. Piepende remmen kunnen een aanwijzing zijn voor versleten remvoeringen. Motorgeluiden zijn mogelijk een signaal van een probleem met de versnellingsbak. Duidelijk herkenbaar is ook de piepende aandrijfriem.
- Waarschuwingslampjes: bij alle moderne auto's gaan lampjes op het dashboard branden die u attent maken op problemen. Behalve het motorcontrolelampje zijn er het ABS-lampje, het lampje voor de accu of dat van de oliedruk.
- Moeilijk starten of uitval. Dit wijst in de richting van problemen met de accu, het brandstofsysteem of de ontsteking.
- Plotselinge prestatievermindering als gevolg van verstopte injectoren, een defecte sensor of een versleten koppeling.
- Trillingen en slingeren. Wanneer u tijdens het rijden trillingen ervaart of voelt dat de auto uit zijn spoor raakt, kan dit op problemen met de wieluitlijning of versleten ophangingsonderdelen duiden of een teken zijn dat u dringend nieuwe autobanden kopen moet.
- Vloeistofverlies. Plassen of vlekken onder de auto wijzen op lekkende vloeistoffen. De verschillend gekleurde vloeistoffen zoals koelvloeistof, remolie of versnellingsbakolie geven een indicatie van in welke richting moet worden gezocht.
- Ongewone geuren: Een koelvloeistoflek veroorzaakt een duidelijk herkenbare zoete geur terwijl een brandlucht een probleem met de remmen of het elektriciteitssysteem kan betekenen. Onaangename geuren uit de airco zijn een teken van schimmel en bacteriegroei.
Onderhoud: hoe vaak?
Onderhoudsbeurten en de APK-keuring zijn verschillende zaken maar ze gaan wel hand in hand. De zogenaamde kleine beurt moet over het algemeen om de 15.000 km plaatsvinden. Een grote beurt is elke 30.000 km of in ieder geval om de twee jaar aan de orde. De eerste APK-keuring van een auto met benzinemotor vindt 4 jaar na aanschaf plaats, en de volgende twee keuringen om de twee jaar. Voor auto's met diesel- of benzinemotor staat de eerste APK-keuring 3 jaar na aanschaf gepland. Daarna moet de auto elk jaar worden gekeurd.
Elektrische auto's hebben veel minder onderhoud nodig. Ze volgen hetzelfde APK-schema als elke andere auto. Het is wel raadzaam de auto iedere 2 jaar of om de 30.000 km een inspectie te laten ondergaan.
De beste producten op dit gebied: