• SHOP
 • CLUB
Premiumaccount uitproberen
0
Mijn garage
Voertuig toevoegen
0
Artikelen #65-9884
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Hoe zomerbanden kiezen

Met de aanvang van de lente, wanneer de gemiddelde dagelijkse temperatuur boven nul ligt, raden experten aan winterbanden te vervangen met zomerbanden. In sommige landen worden eigenaars van wagens beboet voor het gebruik van banden die niet overeenkomen met het seizoen. In dit artikel vertellen we u waarom het zo belangrijk is om banden te kiezen, rekening houdend met de weersomstandigheden, en aan welk soort banden u de voorkeur dient te geven.

Waarom moet ik van winterbanden naar zomerbanden wisselen?

Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling, waarvan de elasticiteit aanzienlijk toeneemt in contact met heet asfalt. Hierdoor neemt de grip op de weg af, versnelt de slijtage van het loopvlak, stijgt het risico op doorboringen ervan wanneer men over een obstakel rijdt, en neemt de remafstand toe. Bovendien heeft een extreme zachtheid invloed op de wegligging van de wagen. Daarom wordt er voor het vervaardigen van zomerbanden een stevigere samenstelling gebruikt met een lager gehalte aan siliciumpolymeren.

Zomerbanden verschillen ook van winterbanden qua patroon van het loopvlak. Ze hebben een opvallend longitudinale richting, smallere groeven, en insnijdingen met een andere configuratie, wat het risico op watergladheid doet afnemen, de grip op droog en nat wegdek verbetert, en weerstand tegen vervorming tijdens manoeuvres, een korte remafstand en een uitstekende bestuurbaarheid garandeert.

10 tips voor keuze en gebruik van zomerbanden

 1. De beslissing om de banden te vervangen, dient genomen te worden gebaseerd op de gebruiksomstandigheden van het voertuig, aangezien het weer tijdens het laagseizoen onstabiel kan zijn, met aanzienlijke temperatuurswijzigingen tussen dag en nacht. Daarom dient u zich bijvoorbeeld niet te haasten met het installeren van zomerbanden wanneer u het voertuig voornamelijk 's morgens en 's avonds gebruikt. Het is beter te wachten tot de gemiddelde dagelijkse temperatuur 5-7°C bereikt en stabiel wordt.
 2. Wanneer u oude banden gebruikt, controleer dan de overblijvende dikte van het loopvlak. Deze mag niet minder dan 2,5-3 mm zijn. Anders is de grip op de weg onvoldoende.
 3. Aangezien de banden op de aangedreven as sneller verslijten, kunt u de voorste en achterste banden bij de volgende vervanging wisselen; en indien het loopvlakpatroon het toelaat, kunt u ook de linkse en rechtse banden wisselen. Dit draagt bij aan de bestuurbaarheid van de wagen, en verhoogt de levensduur van de banden. Indien er oude banden op een as, en nieuwe banden op de andere as gebruikt worden, wordt er aangeraden om de nieuwe banden op de aangedreven wielen te installeren.
 4. Bij de keuze van nieuwe banden is het van belang om het correcte loopvlakpatroon te kiezen volgens de gebruiksomstandigheden van het voertuig. Voor rustig rijden, volstaan bijvoorbeeld symmetrische banden met een niet richtingsgewijs patroon. Deze zijn goedkoop, hebben evenwichtige eigenschappen, en kunnen gewisseld worden. Banden met een asymmetrisch loopvlakpatroon zijn het meest veelzijdig. Ze garanderen de wegligging van de wagen op droog en nat wegdek, zodat ze beter zijn voor een sportieve rijstijl. Banden met een directioneel patroon zijn onmisbaar in regenachtige gebieden, aangezien ze erg bestand zijn tegen watergladheid.

 1. Hoe langer de banden opgeslagen worden in een opslagplaats, hoe korter hun levensduur is, aangezien het rubber veroudert. Daarom is het aan te raden producten te kopen die niet meer dan 1-2 jaar geleden geproduceerd werden.
 2. Stijve banden, met alle andere parameters gelijk, zijn meer bestand tegen slijtage. Daarom is het beter om hier de voorkeur aan te geven wanneer het voertuig dagelijks grote afstanden aflegt. Tegelijkertijd dient men op te merken dat zacht rubber een betere grip heeft.
 3. Voor lichtmetalen velgen moeten er banden met een hoge belastingsindex geselecteerd worden. Dergelijke producten zijn minder vatbaar voor doorboringen van de zijwanden, maar veroorzaken een lichte verhoging in het brandstofverbruik.
 4. De wielen als montage vervangen is veel economischer en handiger dan de banden zelf te vervangen. In het eerste geval kunt u de werken zelf uitvoeren. Daarnaast is de kans op schade aan de band tijdens het ontmantelen en de installatie veel lager.
 5. Wanneer men uit bandengroottes kiest die aanbevolen werden door de autofabrikant voor gebruik tijdens het warme seizoen, raden we aan de voorkeur te geven aan brede. Dergelijke banden hebben een groter contactoppervlak. Merk echter op dat het risico op watergladheid ook kan toenemen.
 6. De banden kunnen u voor lange tijd van dienst zijn indien u opteert voor beroemde merken als Continental, Bridgestone, Dunlop, Goodyear, Michelin, Pirelli en Cooper. Naast de productiefaciliteiten en testlocaties, beschikken deze fabrikanten standaard over hun eigen onderzoekscentra, zodat ze actief innovatieve technologieën ontwikkelen en implementeren. Hun productaanbod bevat enkel betrouwbare, hoogwaardige en veilige banden met een hoge prestatie.

Besluit

De kwaliteit en betrouwbaarheid van banden hebben een rechtstreekse invloed op de verkeersveiligheid. De bestuurbaarheid, wegligging, off-road prestatie en remafstand van de wagen hangen hiervan af. Daarom dient de keuze van banden verantwoordelijk te gebeuren. Volg de aanbevelingen van de autofabrikant en onze tips om vergissingen te voorkomen wanneer u banden koopt en gebruikt.

Een nuttige video over het onderwerp:

Populaire posts

Inschrijven in op onze nieuwsbrief

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen: