Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Tips voor het autorijden gedurende de winter

Inschrijven
IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen:

Van een automobilist wordt in het winterseizoen bijzondere oplettendheid verlangd. Ook als u uw ogen slechts enkele seconden van de weg zou afwenden, kan dit resulteren in een verkeersongeluk. We informeren u hier waar u 's winters onderweg voor moet oppassen en op welke wijze u problemen kunt vermijden.

De 5 grootste gevaren op winterse wegen

 1. IJzel. De grip van de wielen op ijs is miniem. Met één enkele onoplettende beweging kan de auto doorslaan. Daarnaast is de remweg op een glad wegdek veel langer.
 2. Verse sneeuw. Hierdoor kunnen diverse obstakels aan het zicht onttrokken worden die tot een verkeersongeluk zouden kunnen leiden.
 3. Sneeuwbrij. Dit leidt vaak tot slushplaning – een verschijnsel waarbij een laag vuil, sneeuw en water tussen het loopvlak van de band en de weg gevormd wordt. Doordat het contact met het wegdek verloren gaat, is de auto niet meer in staat om te remmen, op te trekken en te sturen.
 4. Slecht zicht. De ruiten van auto's raken vaak beslagen en bevroren door sneeuw, vrieskou en temperatuurschommelingen. Onder zulke omstandigheden is het onmogelijk om de verkeerssituatie te overzien en goed in te schatten. Daarnaast is de bestuurder niet in staat om verkeersborden te herkennen vanwege opgehoopte sneeuw.
 5. Lage temperaturen. Bij extreme kou wordt het rubber van de banden harder. Hierdoor neemt de grip van de banden af. Zo wordt het contact tussen de wielen en het wegdek minder stabiel, maar neemt de remweg sterk toe.

12 tips van AUTODOC om 's winters veilig te kunnen rijden

 1. Vervang zomerbanden door winterbanden voordat het koude winterseizoen aanbreekt. Laatstgenoemden zijn van een speciale rubbersamenstelling gemaakt die bij lage temperaturen elastisch blijft. Daarnaast bestaat de rubbersamenstelling van winterbanden uit veel silicium waardoor de grip op gladde ondergronden vergroot wordt. Het profielpatroon is ook afgestemd op de specifieke kenmerken van natte gladde ondergronden. Zo voorzien enkele bandenproducenten de profielen bijvoorbeeld van speciale micropompjes die vocht van het ijsoppervlak opnemen.
 2. Alvorens te vertrekken dient u de auto eerst van sneeuw te ontdoen en de ruiten vrij van ijs te maken. Daarvoor gebruikt men speciale krabbers/borstels en chemische ontdooimiddelen. Belangrijk is dat de ruiten geheel ontdooid zijn. Ontdoe de wielkasten en spatborden op tijd van vastzittende sneeuw en vervuiling. In bevroren toestand bemoeilijken ze de normale draaiing van de wielen en verstoren ze de wendbaarheid in bochten. Let er ook op dat u niet begint te rijden zolang er nog sneeuw op het dak van de auto ligt: tijdens het rijden zal dit gaan verstuiven wat het zicht van de achterliggende automobilist belemmert. Tevens dient de buitenverlichting van het voertuig, met inbegrip van de waarschuwingsverlichting, ook van sneeuw en ijs te worden ontdaan. Zo zullen andere weggebruikers uw auto beter op de weg kunnen waarnemen.

 1. Zorg ervoor dat u tijdens het rijden geen winterkleding draagt. Het belemmert uw bewegingsvrijheid aanmerkelijk. Een te grote jas verhindert ook een veilige vasgesping van de veiligheidsgordel, waardoor u bij een verkeersongeval letsel kunt oplopen. Met behulp van het klimaatregelingssysteem kunt u de temperatuur in de auto aangenaam maken. Dikke kleding moet worden verwisseld voor een dunne jas of een vest.
 2. Bewaar een veilige afstand tot het voertuig voor u. Dit kan slechts een paar meter zijn wanneer u met weinig snelheid in de file staat, maar u dient meer afstand te houden als u op een snelweg rijdt. De ideale afstand tussen de auto's is 2 keer zo groot als de snelheid waarmee wordt gereden. Indien u bijvoorbeeld met een snelheid van 40 km/u rijdt, houdt dit in dat de afstand tussen u en de voorligger 80 meter moet bedragen.
 3. Let op de borden aan weerskanten van de weg. Op deze manier kunt u zich beter oriënteren als u een bord niet herkent vanwege de opgehoopte sneeuw.

 1. Houd de handelingen van andere verkeersdeelnemers in de gaten: zij kunnen een fout begaan. Als u ziet dat de auto achter u geen veilige afstand bewaart, zorg er dan voor dat deze u inhaalt, zodat u indien nodig tijdig kunt remmen, terwijl hij dit niet kan.
 2. Probeer gespecialiseerde voertuigen niet in te halen. Sneeuwruimers stuiven bijvoorbeeld sneeuw op, waardoor het zicht ernstig belemmerd wordt. Het inhalen is in dit soort situaties bijzonder gevaarlijk: de breedte van de sneeuwschuif is dikwijls groter dan het voertuig zelf en het is lastig om dit te zien.

 1. Indien u niet kunt wegrijden doordat de wielen doorslippen, dient u de banden te besproeien met een speciale spray om meer grip op ijs te krijgen. Hierdoor bent u zeker van een betrouwbare start, zelfs bij zeer zware ijzel.
 2. Rem vroegtijdig af voor verkeerslichten en kruispunten. Deze plekken zijn om twee belangrijke redenen bijzonder gevaarlijk. Om te beginnen is het wegdek daar gladder dan op andere plaatsen op de weg ten gevolge van de vele daar afremmende voertuigen. Ten tweede bestaat er een verhoogd risico op een aanrijding met andere weggebruikers die fouten begaan.
 3. Bij het optrekken is het belangrijk dat de wielen recht staan, om te voorkomen dat u snel de grip van de wielen verliest.
 4. Zorg er bij de voorbereiding voor een wintersportvakantie voor dat uw bagage op de juiste wijze wordt ingepakt en veilig wordt vastgezet: in het geval van een verkeersongeluk kunnen ook kleinere voorwerpen door de inertie van de botsing levensgevaarlijk worden.
 5. Krijg bepaalde rijvaardigheden onder de knie. Het onderstaande is bruikbaar op glad wegdek:
  • Mocht de auto niet op een stuurhandeling reageren, dan moet u het stuur in de beginstand terugbrengen en het vervolgens weer langzaam draaien. Een scherpe draaiing van het stuurwiel is niet toegestaan: dit kan een volledig controleverlies tot gevolg hebben.
  • Om bochten goed te nemen kunt u het volgende advies ter harte nemen. Om te verhinderen dat de voorwielen doorschieten moet u voor aanvang van de bocht de wielen maximaal belasten. Hiervoor dient u het gaspedaal plotseling los te laten en daarna het stuur in een ruime hoek te draaien. Nadat u de bocht ingereden bent, dient u het gaspedaal lichtjes in te drukken.
  • Om een auto met achterwielaandrijving uit het doorschieten te bevrijden, draait u het stuur in de richting van waar de auto doorschiet en laat u het gaspedaal helemaal los. Ook bij een auto met vierwielaandrijving moet het stuur in de richting van waar de auto doorschiet worden omgedraaid. Het gaspedaal moet echter niet volledig, maar slechts ten dele worden losgelaten. Bij een auto met voorwielaandrijving moeten de wielen in de gewenste rijrichting worden gedraaid en moet het gaspedaal worden ingedrukt.
  • De auto kan ook met behulp van het koppelingspedaal worden bestuurd. Door het koppelingspedaal kort in te drukken kan men ervoor zorgen dat de auto ophoudt te draaien en te slippen. In sneeuwrijke gebieden met te weinig greep om weg te rijden kunt u het toerental van de motor opvoeren door de koppeling los te laten.
  • Om veilig tot stilstand te komen is het verstandig om met onderbrekingen af te remmen. De methode bestaat erin kort, krachtig en herhaaldelijk de rempedalen in te drukken. Een dergelijke methode zorgt ervoor dat de snelheid van het voertuig geleidelijk afneemt, en tegelijkertijd wordt er zo voorkomen dat de wielen doorslippen.
  • Door in auto's met voorwielaandrijving de gas- en rempedalen tegelijkertijd in te drukken wordt u ook in staat gesteld om het slippen te reguleren. Soortgelijke verrichtingen kunnen met de handremhendel worden gedaan.

Conclusie

De winterse wegen zijn vol met gevaren. Dit betekent echter niet dat de auto tot een betere tijd in de garage moet blijven staan. U kunt echt plezier beleven aan het rijden bij winterse omstandigheden als u oog hebt voor andere weggebruikers, een goede werking van uw autosystemen en onderdelen, uw rijvaardigheid continu bijspijkert en onze adviezen ter harte neemt.