• SHOP
 • CLUB
Premiumaccount uitproberen
0
Mijn garage
Voertuig toevoegen
0
Artikelen #34-8081
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Het uitstippelen van een autovakantie: hoe u uw auto kunt voorbereiden voor een lange roadtrip

Inhoudsopgave

 1. 11 belangrijke stappen voor een veilige roadtrip
 2. 6 tips van AUTODOC voor een zorgeloze tocht
  1. Conclusie

Een roadtrip kan zich zomaar tot een enerverend avontuur en unieke ervaring ontwikkelen. Maar de tocht kan ook tot een ware beproeving verworden. Hoe het zich uiteindelijk ontpopt, heeft er volledig mee te maken of je de juiste voorbereidingen getroffen hebt. Lees hier verder om erachter te komen welke onderdelen en verbruiksgoederen u voor vertrek dient te inspecteren of vervangen/verversen en wat u allemaal dient mee te nemen op uw zomerse autoreis.

11 belangrijke stappen voor een veilige roadtrip

 1. De wielen inspecteren. Om te beginnen dient u de nog resterende profieldiepte op te meten. De handigste manier om dit te doen is met behulp van een speciaal stuk gereedschap – namelijk een dieptemeter. In de meeste landen is het wettelijk verboden om op banden met een profieldiepte van minder dan 1,6 mm rond te rijden. Maar een dergelijke waarde is eigenlijk al op het randje. Deskundigen zijn van mening dat het risico op aquaplaning al bij loopvlakgroeven van 4 mm en minder aanzienlijk toeneemt. Bedenk ook dat banden ongelijkmatig kunnen afslijten. Om die reden is het raadzaam om op verschillende plekken metingen te verrichten en vervolgens het gemiddelde van de verscheidene waarden te berekenen om nauwkeurige resultaten te behalen.
  Tevens dient u de bandenspanning te controleren en de banden indien nodig op te blazen. Houd er rekening mee dat de bandenspanning bij een volledig beladen auto rond de 10 tot 15% hoger dient te liggen dan de door de autofabrikant aanbevolen waarde. Uitvoerige informatie betreffende de bandenspanning vindt u in de gebruikshandleiding van uw voertuig. NB: het is belangrijk dat u de metingen pas verricht, nadat de banden afgekoeld zijn.
  Verder dient u de wielen te laten uitlijnen en balanceren. Hierdoor zal de stuurbaarheid van uw voertuig verbeterd en het brandstofverbruik omlaaggebracht worden.

Bandenspanning

 1. De technische vloeistoffen inspecteren. Voordat u met de zuiderzon vertrekt, dient u het peil en de staat van de koel-, rem- en ruitensproeiervloeistof alsook die van de motorolie en brandstof te controleren. Vul deze vloeistoffen bij of ververs ze indien nodig. Tot de meest voorkomende tekenen voor de noodzaak van verversing van technische vloeistoffen tellen het verdonkeren en vertroebelen, het veranderen van de kleur en de aanwezigheid van zwevende deeltjes in de vloeistof. U kunt trouwens ook speciale meethulpmiddelen kopen die de kwaliteit van autovloeistoffen analyseren.
 2. De onderkant en de motorruimte van uw auto inspecteren. Al doende kunt u lekken in de systemen en eenheden van uw voertuig bespeuren, bijvoorbeeld in de hydraulische stuurbekrachtiging, het koelsysteem van de motor en het smeringssysteem van de versnellingsbak.
 3. Het remsysteem inspecteren. Allereerst dient u de schijven en blokken met het zicht te onderzoeken om vervolgens de dikte ervan op te meten. Als de dikte van deze componenten in de buurt van de in de handleiding vermelde minimumwaarde ligt, is het raadzaam om ze te vervangen.
  Daarna dient u zich ervan te vergewissen dat het systeem volledig lekdicht is door het rempedaal een paar keer in te drukken, terwijl de motor uit staat. Als het rempedaal daarbij weinig weerstand biedt, zouden de remmen wel eens defect kunnen zijn.

Dikte remschijf

 1. De werking van de airconditioning uitproberen. Hoge temperaturen hebben een nadelige uitwerking op de oplettendheid van autobestuurders: de reactietijd bedraagt dan soms bijna het dubbele. Daarom is het enorm belangrijk om voor een aangenaam microklimaat in de auto te zorgen.
 2. Het luchtfilter vervangen. Dit draagt bij aan een efficiënter gebruik van het motorvermogen en het reduceren van het brandstofverbruik.

Luchtfilter vervangen

 1. Nieuwe ruitenwisserbladen plaatsen. Schone ruiten zijn van levensbelang voor de verkeersveiligheid. Derhalve is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de wisserbladen nauw aansluiten op het oppervlak van de voorruit en daarnaast geen vlekken en strepen achterlaten.
 2. De koplampen schoonmaken en bijstellen; de lampjes vervangen. Met verloop van tijd nestelt er zich stof op de reflector wat tot een vermindering van de lichtsterkte leidt. Het is raadzaam om de koplampen om de 2 tot 3 jaar te ontmantelen en schoonmaken. U dient tevens na te gaan of alle verlichtingseenheden naar behoren functioneren; zwakke, knipperende of flikkerende lampjes dienen te worden vervangen. Verder is het verstandig om de koplampen bij te stellen; met name in omgevingen waar u niet vertrouwd bent, is het belangrijk dat u over degelijke verlichting beschikt.
 3. Bouten en moeren stevig vastdraaien. Als bijvoorbeeld de bevestigingsmiddelen van de wielen verslappen, kunnen de wielen tijdens het rijden losraken. Het behoeft geen betoog dat dit enorm gevaarlijk is.
 4. De distributieriem inspecteren. Dit onderdeel mag geen barsten, olievlekken en/of schuurplekken vertonen. Bovendien dient de riem strak genoeg aangespannen te zijn. Als dit onderdeel van zijn plek afglipt, zorgt dat ervoor dat de motor afwijkend zal werken; en als het doorscheurt, zal de motor in zijn geheel uitvallen.
 5. De bougies vervangen. Het is lastig te voorspellen wanneer deze onderdelen het precies zullen begeven. Als ze al een poosje in gebruik zijn geweest, kan het dus beter zijn om ze voor een langere reis te vervangen.

6 tips van AUTODOC voor een zorgeloze tocht

 1. Zorg ervoor dat u alle nodige documenten paraat hebt, voordat u op reis gaat. Als u naar het buitenland reist, tellen daartoe bovenop de handleiding van uw auto en uw rijbewijs bijvoorbeeld de paspoorten van alle medereizigers.
 2. Als u van plan bent om vreemde landen aan te doen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belangrijkste aspecten van de plaatselijke wetgeving, inclusief verkeersregels.
 3. Zorg ervoor dat u goed uitgerust op reis gaat: uw oplettendheid heeft een directe invloed op de verkeersveiligheid.
 4. Lees de bijsluiters van medicamenten, pijnstillers en/of pillen tegen wagenziekte nauwgezet door, voordat u die slikt, en let erop dat ze geen stoffen bevatten die uw alertheid kunnen beperken.
 5. Zorg er altijd voor dat u genoeg water bij u hebt. Zodoende zult u niet gedehydrateerd raken, mocht u onverhoopt stil komen te staan.
 6. Stel van tevoren een lijstje op met de dingen die u mee moet nemen. Tot de noodzakelijke standaarduitrusting tellen onder meer een EHBO-kist, een brandblusser, een gevarendriehoek en noodvoorraden aan technische vloeistoffen en brandstof. Verder komen een zaklamp, een autohoes, speciale zonneschermen, een gereedschapskist, een telefoonoplader, een analoge kaart, warme kleding, een warme deken, een sleepkabel, een bandenpomp met spanningsmeter en dergelijke hulpmiddelen doorgaans van pas.

Auto accessoires set

Conclusie

Het is vrijwel onmogelijk om exact te voorspellen over welke moeilijkheden u onderweg zult struikelen. Zelfs de kleinste storingen aan uw voertuig kunnen al tot ernstige problemen verworden als u ver van huis bent. Precies daarom is het noodzakelijk om ruimschoots voor vertrek de nodige voorbereidingen te treffen. En dat is gelukkig niet al te moeilijk; het enige wat u hoeft te doen is: de voornaamste systemen te inspecteren, verbruiksgoederen te vervangen en/of verversen en een bundel handige dingen voor onderweg bijeen te zoeken.

Populaire posts

Inschrijven in op onze nieuwsbrief

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen: