Inhoudsopgave
Tips om je auto winterklaar te maken en het juiste voertuigonderhoud
Een auto en de bijbehorende systemen vergen speciale aandacht tijdens het winterseizoen. Vele onderdelen en systemen van de auto's worden blootgesteld aan zwaardere belastingen, waardoor ze onverhoeds kapot kunnen gaan. Daarom stellen we u advies ter hand zodat u uw auto goed op de wintermaanden kunt voorbereiden.
Welke auto-auto-onderdelen moeten voor het invallen van de winter worden geïnspecteerd?
- De accu. Doordat de chemische reacties bij vrieskou aanzienlijk vertraagd worden, neemt de capaciteit hiervan met gemiddeld 20 tot 50% af. De kans op storingen nemen nog meer toe doordat accu's 's winters zwaarder belast worden vanwege de vele ingeschakelde systemen. Voor het starten van de motor is enkele malen meer energie nodig. Een oude accu is hierop misschien niet berekend. Laat daarom de staat van dit onderdeel controleren, bij voorkeur bij een garage. Wellicht moet de accu worden opgeladen of moeten de platen worden ontzwaveld. Indien de accu versleten is, moet hij worden vervangen.
Een tip van AUTODOC. Het verdient aanbeveling om de voorkeur te geven aan AGM-accu's met gel-elektrolyt. Bij lage temperaturen werken deze efficiënter en ze kunnen trillingen beter verduren. Let op: ''s winters zal zelfs een nieuwe accu meerdere keren met een speciale lader herladen moeten worden.
- De startmotor en de dynamo. Als de startmotor defect is, zal de accu waarschijnlijk sneller ontladen. Slecht functionerende dynamo's leiden tot een constante te lage acculading, waardoor de actieve massa verloren gaat en de platen gesulfateerd raken.
Een tip van AUTODOC. De staat en de spanning van de aandrijfriem van de dynamo moeten regelmatig nagekeken worden. Gebarsten, versleten, met olie besmeurde of slappe riemen tellen tot de belangrijkste oorzaken voor een te lage acculading.
- Het klimaatregelingssysteem. Uw rijcomfort is afhankelijk van de temperatuur in het voertuig. Let erop dat de kachel en de klimaatregeling goed functioneren, zodat u beschermd bent tegen kou in de passagiersruimte. Hiervoor moet u nagaan of de leidingen in orde zijn en ervoor zorgen dat de pomp en de condensator naar behoren functioneren en dat de ventilatieopeningen en de radiateur niet verstopt zijn. U kunt een inspectie het beste door deskundigen laten verrichten.
Een tip van AUTODOC. Het verdient aanbeveling om het interieurfilter voorafgaand aan het winterseizoen te vervangen. In het geval van verstopping wordt de luchtdoorstroming bemoeilijkt, waardoor de ramen vaak beslagen raken. Dit probleem doet zich vooral in het winterseizoen voor als gevolg van temperatuurverschillen.
- De deurrubbers. Als deze versleten zijn, zal het koud en vochtig worden in het passagiersgedeelte. Een hoge luchtvochtigheid kan tot roestvorming in de auto leiden. Daarnaast kan ook de deur aan de dorpel vastvriezen. Vervang de rubberen elementen dan ook als u constateert dat de afdichtingen uitgehard of gebarsten zijn, er in het passagiersgedeelte kou te voelen en tijdens het rijden over oneffen ondergronden vreemde geluiden te horen zijn.
Een tip van AUTODOC. Smeer de afdichtingen regelmatig met een speciaal siliconenvet in om ze te bestendigen tegen temperatuurschommelingen, vorst en vocht.
- De carrosseriepanelen en de onderkant. Temperatuurschommelingen, dooimiddelen, sneeuw, vervuiling en water hebben een vernietigende uitwerking op de carrosserie en de ophanging van een voertuig. In het voorjaar kunnen er grote roestplekken ontstaan zijn op de plekken waar voordien kleine scheurtjes en krasjes te zien geweest waren. Om die reden moeten zelfs kleine beschadigingen op tijd worden gerepareerd, zeker voordat de kou invalt. De onderkant van een auto moet met een speciaal roestwerend middel worden behandeld. Eventuele spaanders moet worden overgespoten. Voor de autocarrosserie zijn in de winkel polijstmiddelen op basis van polymeren te verkrijgen. Ze zullen niet alleen het oppervlak doen opglanzen, maar er ook een beschermlaag overheen leggen.
Een tip van AUTODOC. Als u uw voertuig in de garage stalt, let er dan op dat de temperatuur in de garage de omgevingstemperatuur niet aanzienlijk overschrijdt: onder warme omstandigheden zullen dooimiddelen sneller een chemische reactie aangaan met de deklaag van het voertuig.
- Het ruitenwisser- en sproeisysteem. 's Winters kunnen autoruiten door sneeuwbrij en sneeuw snel vies worden. De ruitensproeier en -wissers moeten dus goed werken. Kijk of de straalpijpen niet verstopt zijn en zorg ervoor dat de rubberen elementen van de ruitenwisserbladen niet uitharden en barsten. Vul de antivriesvloeistof zo nodig bij.
Een tip van AUTODOC. Gebruik gedurende het winterseizoen ruitenwisserbladen die speciaal voor de winter bedoeld zijn. De rubberen elementen bestaan uit een speciaal waterafstotend rubber dat bij temperaturen onder de nul haar elasticiteit behoudt. De metalen elementen zijn door kunststoffen elementen vervangen, die minder gevoelig zijn voor ijsvorming, of hebben een speciale beschermkap. Bepaalde ruitenwissermodellen hebben geïntegreerde verwarmingselementen die ervoor zorgen dat de componenten niet aan de voorruit vastvriezen.
- De gloeibougies. Een defect hieraan kan aanleiding zijn voor problemen bij het starten van de motor. In sommige gevallen kan de motor überhaupt niet gestart worden.
Een tip van AUTODOC. Als één van de stekkers niet meer werkt, is de kans groot dat de overige stekkers spoedig zullen volgen. Vervang deze onderdelen daarom als set.
Wat u absoluut absoluut dient verwisselen, vervangen of verversen
- De banden. Gebruikmaking van zomerbanden in de winter wordt ten zeerste afgeraden. Verwissel de zomerbanden daarom met winterbanden zodra de gemiddelde dagtemperatuur meerdere dagen niet boven de 7°C komt. Winterbanden kennen een zachtere rubbersamenstelling, die bij lage temperaturen nog altijd elastisch blijft, en het profiel ervan telt meer lamellen die voor meer grip op glibberig wegdek zorgen.
- De olie. Op dit moment produceert het merendeel van de fabrikanten van chemische producten oliën voor alle seizoenen Maar wanneer de auto wordt ingezet in een omgeving met een streng klimaat, dient het smeermiddel vermoedelijk niettemin te worden vervangen. Zo is bijvoorbeeld vierseizoenenolie met 25W-40-viscositeit niet geschikt voor temperaturen onder de -5 °C en 20W-40 niet voor onder de -10 °C.
- Dieselolie. Dieselolie voor de zomer wordt bij temperaturen vanaf -5 °C dikker en is niet te gebruiken zonder voorverwarming. Met behulp van speciale bestanddelen blijft de winterolie vloeibaar tot -35 °C en bepaalde types zelfs tot -55 °C.
9 accessoires en middelen die u in winterse noodgevallen goed van pas komen
- Sneeuw- en ijskrabbers met borstel. Hiermee kunt de ramen en carrosserie moeiteloos ontdoen van sneeuw en ijs zonder de lak te beschadigen of krassen op de ramen achter te laten. Onmisbaar wanneer de auto buiten staat.
- Middelen tegen het beslaan van autoruiten. Ze bestaan onder meer uit chemische bestanddelen die een onzichtbare beschermlaag op het glasoppervlak vormen, waarmee condensvorming wordt voorkomen.
- Slotontdooier. Dit is een speciaal penetrerend middel waarmee u een bevroren slot kunt openen. Het word dikwijls ook ter voorkoming van ijsvorming gebruikt.
- Schep. Onmisbaar als u sneeuw van onder de wielen van een vastzittende auto moet weghalen. Het advies luidt om 2 verschillende scheppen in de bagageruimte neer te leggen: een vierkante en een ronde. De eerste is geschikt om grote gebieden van sneeuw te ontdoen. Laatstgenoemde zal nodig zijn om sneeuw of ijs onder de onderkant van het voertuig weg te halen.
- Wegrijhulp. Deze wordt onder een doorschietend wiel gelegd op een besneeuwd of glad wegdek.
- Stoelhoezen. Ze beschermen de bekleding tegen vervuiling en creëren een extra laag lucht die ervoor zorgt dat de stoelen warmer aanvoelen bij het instappen in de auto. Wij adviseren tevens om stoelhoezen met verwarmingsfunctie aan te schaffen voor meer rijcomfort.
- Startkabels. Als de accu leeg is, kunt u hiermee de motor met behulp van een ander voertuig starten. U kunt het beste kiezen voor dikke kabels met grote krokodilklemmen: zelfs als er zich maar een geringe weerstand in het circuit voordoet, wordt alle stroom gebruikt voor het opwarmen van de kabel en niet voor het starten van de motor.
- Sleepkabels. Als u vastzit in een sneeuwbank kunt u deze gebruiken om los te komen.
- IJswerende middelen. Dit betreft chemische middelen die helpen om voorwerpen ijsvrij te maken. Bijvoorbeeld voor de verwijdering van ijs bij de ingang van de garage.
Conclusie
Talrijke gebreken, die 's zomers onopgemerkt blijven, komen in de winter aan het licht, ten gevolge van de zware gebruiksomstandigheden. Het is raadzaam om uw auto te laten inspecteren – bij voorkeur bij een garagebedrijf – voordat de weersomstandigheden koud worden, om zo te voorkomen dat de autosystemen op een ongelegen moment bezwijken, terwijl u ergens in de onbewoonde wereld verkeert. In principe kunt u op uw auto vertrouwen als alle eenheden en onderdelen goed functioneren en als u de simpele maar nuttige accessoires voorhanden hebt.