Inhoudsopgave
Veiligheid maakt het verschil: zomerbanden en winterbanden
Wanneer je bent gaan skiën of naar Scandinavië bent gereden in de winter, weet je wellicht alles over verplichte bandenwissel af. Velen onder ons hebben zelfs nog nooit nagedacht over een seizoenswissel. Zoveel sneeuw hebben we bij ons in de Lage Landen nou ook weer niet. In dit artikel gaan we in op het verschil tussen zomerbanden en winterbanden, op de vraag welke optie de goedkoopste banden voor auto biedt en bekijken we de veiligheidsaspecten.
Andere groeven
Bepaalde verschillen springen in het oog. Zo heeft het profiel van de winterband V-vormige groeven en lamellen met het oog op een betere grip op sneeuw, terwijl het profiel van de zomerband verticale groeven vertoont. Zij nemen het water van een nat wegdek op, dat vervolgens door zijwaartse groeven wordt afgevoerd. Banden voor de winter hebben een robuust uiterlijk, terwijl die voor de zomer er gestroomlijnder uitzien.
Verdere verschillen zitten hem in hun samenstelling. Zomerbanden zijn van een harder rubber gemaakt, terwijl de samenstelling van het rubber van winterbanden zachter is, voor een optimale tractie en wegligging. Dit heeft ook invloed op het verbruik van brandstof.
Veiligheid
Zomerbanden zijn vervaardigd van een rubber dat speciaal geschikt is voor gebruik bij temperaturen boven 7°C. Gebruik je ze bij lagere temperaturen, verharden de banden en nemen hun rijeigenschappen snel af. Bij temperaturen onder 7°C gebruik je winterbanden, die op hun beurt zomerse temperaturen niet goed verdragen. Omdat ze van zachter materiaal gemaakt zijn, verslijten ze sneller. Ook wordt hun remafstand bij hogere temperaturen langer.
In de winter bij gladde wegen moet je altijd rekening houden met een langere remweg. In dat opzicht zijn banden voor de zomer bepaald ongeschikt. Tests hebben uitgewezen dat de remweg bij 50 km/u bij gebruik van zomerbanden op een besneeuwde weg twee keer zo lang is als wanneer je winterbanden gebruikt, met een verhoogd ongevalsrisico als resultaat.
Overigens raden bandenexperts aan, om extra 0,2 bar aan hun bandenspanning toe te voegen, een compensatie die de winterband optimaal aanpast aan winterse omstandigheden.
Banden voor ieder seizoen?
Veel sneeuw krijgen we hier niet, maar gladheid wel. Winterbanden zijn de beste keuze voor wanneer de temperaturen onder de 7°C vallen. Ons gematigde klimaat noopt veel weggebruikers tot aanschaf van all season banden. Deze combineren inderdaad eigenschappen van winter- en zomerexemplaren, maar zijn eerder een optie, dan een optimale oplossing. Zij bieden niet de ideale tractie bij temperaturen lager dan -5°C en bij extreme hitte - hetgeen tegenwoordig vaker en langer in onze breedtegraad voorkomt - zijn ze niet effectief. Ook hebben banden, die het hele jaar om de velg blijven zitten, meer last van slijtage, met de nodige kosten tot gevolg. Gebruik maken van een aanbieding voor nieuwe zomerbanden bij nader beschouwing dan zeker overweging
Ook daarom zijn gemaakte kosten voor winterbanden voor de auto een investering in veiligheid en duurzaamheid. Bovendien voorzien veel dienstverleners in een servicepakket bij met gratis opslag en balanceren van de wielen.
De beste producten op dit gebied: