• SHOP
  • CLUB
Premiumaccount uitproberen
0
Mijn garage
Voertuig toevoegen
0
Artikelen #74-3419
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Snelheidsindex motorbanden

Banden behoren tot de belangrijkste onderdelen van de motorfiets. Het belang van kwaliteitsbanden en een goede bandenspanning mag nooit onderschat worden. Het smalle loopvlak van de voor- en achterbanden vormt namelijk de enige grip op het wegdek van de motorfiets. Controleer regelmatig de staat van de banden en check de spanning met een auto bandenspanning meter voor een optimale wegligging.

Een slechte conditie van de banden ondermijnt dit contactvlak en kan al snel ten koste gaan van de goede rijprestaties en veilig rijplezier. Het is duidelijk dat de juiste motorband kiezen een grote rol speelt bij de prestaties van de motorfiets. Een factor die hierbij een sleutelrol speelt is de motorbanden snelheidsindex.

Wat is de snelheidsindex van motorbanden

Wat is de snelheidsindex van motorbanden

Een snelheidsindex is een letter die aangeeft wat de maximale snelheid van een motorband is. Bij Dunlop motorbanden staat deze letter op de zijwand van de band. Op de zijwand van de motorband staan letters en cijfers aangegeven. Het eerste cijfer geeft aan hoe breed de band is in millimeters. Behalve deze code staan er ook aanduidingen op de band die de maximale belasting en de motorbanden snelheidsindex weergeven. De laatste letter heeft betrekking op de maximaal toegelaten snelheid van de betreffende band. Dit zijn de indexen van de meest gebruikte banden:

  • Snelheidsindex U: speciaal voor wie van rustig toeren houdt of veel in het stadsverkeer rijdt, is deze motorbanden snelheidsindex ideaal. De banden zijn geschikt voor snelheden tot 200 km/u.
  • Snelheidsindex H: deze motorband is ontwikkeld voor snelheden tot 210 km/u. Wanneer er met een hogere snelheid wordt gereden zal deze band minder goede prestaties leveren en zal de motorfiets een minder goede wegligging hebben.
  • Snelheidsindex V: liever een iets hogere snelheid, dan zijn wellicht de banden met snelheidsindex V een goede keuze. Motorbanden met deze aanduiding behouden hun rijeigenschappen bij het rijden met een snelheid tot 240 km/u. Bij hogere snelheden presteren ze minder goed dan de speciaal daarvoor bestemde banden.
  • Snelheidsindex ZR: voor snelle rijders die graag op de daarvoor bestemde plekken het gas opentrekken zijn deze banden de perfecte oplossing. De motorbanden snelheidsindex die op deze exemplaren staat aangegeven, maakt duidelijk dat ze kunnen worden gebruikt voor snelheden hoger dan 240 km/u.

Aan de hand van de omstandigheden waarin de motorfiets wordt gebruikt, de codes op de zijkant van de band en de rijstijl is juiste motorband kiezen niet moeilijk. Zijn er dingen aan vervanging toe, bestel motor onderdelen, vloeistoffen, filters en motorbanden online bij betrouwbare en gespecialiseerde webshops.

De beste producten op dit gebied:

Populaire posts

Inschrijven in op onze nieuwsbrief

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen: