• SHOP
  • CLUB
Premiumaccount uitproberen
0
Mijn garage
Voertuig toevoegen
0
Artikelen #45-3651
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Banden balanceren: wat kost het en hoe doe je het zelf?

Banden zijn meer dan slechts rubber en lucht. Voor veilig en comfortabel rijden is het belangrijk dat banden uitgebalanceerd zijn. Wat dit betekent en hoeveel dit kost, lees je in dit artikel.

Banden balanceren: waarom en hoe?

Banden krijgen veel te verduren. Dat kan tot gevolg hebben dat ze uit balans raken. Niet enkel het ventiel is een gevoelig punt, maar ook het rubber zelf, dat als gevolg van onbalans onregelmatig afslijt. Daarbij komen ook nog een situaties zoals een stoot van een stoeprand of het rijden door gaten in de weg. Bij het banden balanceren wordt het gehele wiel in evenwicht gebracht. Hierbij komt een apparaat te pas, dat het draaien van het wiel simuleert en zo een diagnose mogelijk maakt. De monteur bevestigt dan tegengewichten aan de velg, die de balans van het wiel herstellen.

Banden balanceren

Het ligt voor de hand dat evenwicht in de wielen positief uitwerkt op het rijcomfort. Maar behalve een beter comfort is het wielen balanceren ook belangrijk omdat het de veiligheid van het rijden beïnvloedt. Wanneer je voor langere tijd aan 100 km/u rijdt met banden, die in onbalans zijn geraakt, kan het stuur gaan trillen, doen zich mogelijkerwijs geluiden voor en ontstaat uiteindelijk schade met hoge verdere kosten. Slijtage treedt versneld op en er is tevens sprake van een hoger brandstofverbruik.

Wanneer banden balanceren?

Idealiter laat je de banden eenmaal per jaar uitbalanceren. De seizoenswissel naar kwaliteit goedkope Hankook banden is een uitgelezen moment. Wanneer je in de tussentijd een onbalans merkt - door het trillen van het stuur, ongebruikelijke geluiden of ongelijke slijtage van de banden - is het raadzaam om een autowerkplaats op te zoeken. Het kan overigens gebeuren dat gewichtjes, die voor het uitbalanceren wordt gebruikt, van de velg losraken of dat het wiel door slechte lagering uit balans geraakt. Ook in deze gevallen moeten wielen worden gebalanceerd.

Banden balanceren kosten

Veel werkplaatsen bieden balanceren van banden aan voor € 10 per band. Bij merkgarages is dit vaak hoger. Er is dan wel vaak sprake van een onderhoudspakket compleet met balanceren en uitlijnen, montage en vervanging van ventielen.

Wielen balanceren kosten

Zelf de banden uitbalanceren?

Om in eigenregie banden uit te balanceren heb je een hefbrug en een balanceerapparaat nodig. Alleen al daarom is deze optie voor de meeste autogebruikers niet aan de orde. Aangezien de kosten zeer matig uitvallen en met het oog op de betere veiligheid waarmee professioneel bandenonderhoud gepaard gaat, kun je je redelijkerwijs afvragen of het eigenhandig sleutelen de moeite waard is. Overigens: Bij het nieuwe autobanden kopen is balanceren standaard onderhoud bij de montage ervan.

Tot slot

Voor de bestuurder van de auto betekenen uitgebalanceerde wielen een beter rijcomfort, minder slijtage en beduidend meer veiligheid, ook op de langere afstanden. Aangezien een goede balans een positief effect heeft op het brandstofverbruik, is je portemonnee uiteindelijk winnaar.

De beste producten op dit gebied:

Populaire posts

Inschrijven in op onze nieuwsbrief

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen: