Runflat banden
Banden zoeken bij maat
Kies een geschikte bandengrootte voor uw wagen met enkele parameters
Voer de breedte, hoogte, diameter van uw banden in
Indien u vragen of problemen hebt, gelieve onze klantendienst te contacteren
Runflat-banden: functies, soorten, fabrikanten
Zowel een ervaren als een nieuwe automobilist is niet immuun voor doorboring van de banden. Dit kan een ernstig probleem worden, aangezien het rijden met een lekke band niet toegelaten is. Als u geen reserveband of een speciale reparatieset voor banden hebt, of wanneer u bijvoorbeeld twee doorboringen tegelijkertijd hebt, moet u een sleepdienst bellen. Een situatie waarbij de band bij een hoge snelheid knapt, is nog erger: u kunt de controle over uw voertuig verliezen. Runflat-banden helpen deze problemen te vermijden. We vertellen u hier wat ze zijn en wat hun voor- en nadelen zijn.
Wat zijn runflat-banden: bouw, geschiedenis, aanduidingen
De runflat-technologie is bedoeld om het risico op een ongeval met de auto te minimaliseren en de bestuurder in staat te stellen om naar een garage te rijden. Bovendien kunt u door dit soort banden te gebruiken plaats besparen en het brandstofverbruik verminderen door geen reserveband mee te nemen.
De ontwikkeling van veilige banden beschermd tegen knappen begon in de jaren 30. Het bedrijf Michelin was een pionier op dit gebied. In 1934 introduceerde het de eerste zelfdragende band ter wereld met een speciale voering van schuim erin die de belasting op zich nam bij een doorboring. Het idee om een band bestand tegen doorboringen te maken, werd overgenomen door Chrysler, Goodyear, Dunlop en andere fabrikanten.
Vandaag de dag worden er runflat-banden aangeboden in het productaanbod van alle toonaangevende fabrikanten. Deze banden kunnen op verschillende manieren aangeduid worden. Hier volgen enkele voorbeelden:
- Dunlop ― DSST.
- Pirelli, BridgeStone, Firestone ― RFT.
- Nokian ― RFT en RF.
- Yokohama ― RF en ZPS.
- Continental ― SSR en CSR.
- Michelin ― ZP.
- Goodyear ― ROF en EMT.
- BF Goodrich ― SSS.
- Kumho ― XRP.
- Toyo ― TRF.
Soorten runflat-banden – voor- en nadelen
- Zelfdichtend. Deze hebben een laag afdichtmiddel binnenin die de opening afdicht. De banden zijn maar 10–20% duurder dan conventionele. Ze kunnen geïnstalleerd worden op auto's zonder bandenspanningscontrolesysteem. Deze banden kunnen na het doorboren gerepareerd worden. Ze kunnen hun spanning echter niet behouden bij grotere insnijdingen of wanneer de wang doorboord is.. De efficiëntie van de zelfdichting neemt af in koude seizoenen.
- Met versterkte wangen. Hun wangen bestaan uit enkele lagen gemaakt uit speciaal koord en rubber. Deze nemen de belasting over in het geval van een doorboring. Dergelijke banden zijn erg sterk en slijtvast. Ze kosten ongeveer 1,5 tot 2 keer meer dan gewone banden. Deze banden worden geïnstalleerd op een standaardvelg en maken het mogelijk om 80 km af te leggen na een doorboring. De snelheid van het voertuig moet echter beperkt worden tot 80 km/u. Bovendien zijn deze banden 20 tot 40% zwaarder dan standaardexemplaren. In de meeste gevallen kunnen ze niet gerepareerd worden.
- Met een steunring. Er wordt een speciale kunststoffen of metalen ring aan de velg bevestigd die het gewicht van de auto overneemt in het geval van drukverlies. Met deze banden kan men tot 320 km afleggen. Ze beperken de snelheid van het voertuig zelfs na een doorboring niet. De banden worden vaak geïnstalleerd op gepantserde voertuigen, zoals officiële staatsvoertuigen. Deze zijn voordelig geprijsd. Bovendien moet men speciale velgen installeren om ze te gebruiken. De banden kunnen enkel gemonteerd worden in gespecialiseerde servicecentra. Hun gebruik vermindert het rijcomfort.
Voor wie runflat-banden een goede keuze zijn
Niet elke bestuurder waardeert de voordelen van deze banden. Als comfort en dynamische eigenschappen topprioriteit hebben voor u, geeft u beter de voorkeur aan standaardbanden. Maar als u betrouwbaarheid en bruikbaarheid verkiest en vaak lange reizen aflegt of over ruw wegdek rijdt, kan dit soort banden u echt van dienst zijn.
Ga naar selectie premium bandenmerken
De populairste Personenwagen banden groottes
- 205/55 R16
- 225/45 R17
- 225/40 R18
- 195/65 R15
- 175/65 R14
- 195/55 R16
- 185/65 R15
- 185/60 R15
- 155/65 R14
- 205/50 R17