Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Snelheidsindex banden

Banden zoeken bij maat
Selecteer de juiste Autobandengrootte
205 / 55 R15
Seizoen
Alle
Zoeken
tyre_select_pkw_image

Hoe u banden uitkiest aan de hand van de snelheidsindex

Een van de voornaamste parameters waarmee men rekening moet houden bij het uitkiezen van banden, is de snelheidsindex: deze duidt de snelheid aan die de band kan weerstaan met de toegelaten belasting. Deze wordt met Latijnse letters op de wang van de banden aangeduid. Deze markering bevindt zich nabij het nummer dat het draagvermogen aangeeft. In dit artikel vertellen we u waar deze markeringen voor staan. Kies de snelheidsindex overeenkomstig de gebruiksomstandigheden van uw voertuig uit.

Snelheidsindices banden
Snelheidsindex Snelheid, km/u
Q160
R170
S180
T190
U200
H210
VR210
V240
Z, ZR> 240
W270
Y300

Er zijn ook banden beschikbaar met andere snelheidsindices. Producten met B, D, E, F en G kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden bij snelheden van 50 tot 90 km/u. Deze banden worden gewoonlijk gemonteerd op speciale voertuigen.

Verschillen qua snelheidsindex voor winter- en zomerbanden

Winterbanden zijn gewoonlijk ontworpen om kalmer te rijden: gladde en besneeuwde wegen zijn niet geschikt voor racing. In de meeste gevallen beschikken dergelijke banden over een R-, S-, of T-index. De producten met index Q worden minder vaak aangetroffen. Duurdere banden kunnen de index H dragen.

Zomerbanden zijn ontworpen voor hogere snelheden en beschikken gewoonlijk over een index H, V, W of Y. Er bestaan echter banden met index S, T of zelfs Q. Deze worden gewoonlijk op terreinwagens gemonteerd, waarvoor het draagvermogen belangrijker is dan de snelheidsindex.

Er is ook een rechtstreeks verband tussen de snelheidsindex van banden en de hoogte van hun wang. Hoe hoger deze is, des te lager de snelheid waarvoor de band ontworpen is. Dit kan eenvoudig uitgelegd worden door het feit dat hogere wangen ook vatbaarder zijn voor vervorming en dus niet geschikt zijn om bij hoge snelheden te rijden.

4 tips voor keuze en gebruik van banden

  1. Wanneer u zomerbanden koopt, moet u kiezen voor exemplaren met dezelfde snelheidsindex als uw standaardbanden of hoger. Voor winterbanden mag u banden uitkiezen met een lagere snelheidsindex dan de maximumsnelheid van uw voertuig.
  2. Als u banden kiest met een lagere snelheidsindex dan die van de standaardbanden, moet u er rekening mee houden dat deze 15% hoger moet liggen dan de snelheid waaraan u gewoonlijk rijdt. Als u dergelijke banden geïnstalleerd hebt, hou dan rekening met het volgende: in sommige landen moet er een sticker met de snelheidsindex van de banden in het gezichtsveld van de bestuurder gekleefd worden. Overschrijd deze snelheidslimiet nooit.
  3. Het loont niet de moeite om banden te kopen met een extreem hoge snelheidsindex. Gewoonlijk zijn ze harder dan standaardexemplaren, wat het rijcomfort negatief kan beïnvloeden.
  4. Banden op dezelfde as moeten dezelfde snelheidsindex hebben. Banden ontworpen voor hoge snelheden zijn gemaakt van een harde rubbersamenstelling. Verschillen qua stijfheid van de banden kan resulteren in een slechtere bestuurbaarheid van het voertuig. De auto begint naar een zijde te trekken.

Bestsellers

Ga naar selectie premium bandenmerken
loader Even geduld, a.u.b....