Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Bandenmaat omrekenen

Banden zoeken bij maat
Selecteer de juiste Autobandengrootte
205 / 55 R15
Seizoen
Alle
Zoeken
tyre_select_pkw_image

Alles over de bandenmaat-calculator

Wilt u de bestuurbaarheid van uw voertuig en de stabiliteit op gladde wegen verbeteren? Of wilt u de rit soepeler en zachter maken? U hoeft geen grote aanpassingen uit te voeren aan de ophanging van uw voertuig. In de meeste gevallen kunt u uw voertuig simpelweg uitrusten met banden met een andere maat om het rijgedrag aan te passen. Hier vertellen we u over verbeteringen die u kunt bereiken met dit soort tuning en leggen we uit waarom u een bandencalculator nodig hebt en hoe deze te gebruiken.

Voornaamste parameters voor verwisselbaarheid van autobanden

  • Bandbreedte. Deze bepaalt het contactoppervlak van de band en dus ook de gripeigenschappen. Auto's uitgerust met bredere banden zijn stabieler op droge verharde oppervlakken. Bredere banden dragen bij aan een kortere remweg en minimaliseren het risico op slippen van de wielen tijdens plots versnellen. Een breder loopvlak kan echter de bestuurbaarheid van het voertuig negatief beïnvloeden en het brandstofverbruik verhogen. Bovendien neemt de snelheid af waarbij watergladheid kan optreden. Auto's met smalle banden zijn minder vatbaar om vast te zitten in rijsporen. Dit soort banden zorgt ook voor betere offroadprestaties op besneeuwde wegen.
  • Wanghoogte. Hoe hoger deze is, des te beter de dempeigenschappen van de band. Banden met een hoog profiel absorberen schokken perfect en zorgen voor een soepele en zachte rit met het voertuig. Banden met een laag profiel verbeteren de bestuurbaarheid, dynamische eigenschappen en wendbaarheid. De installatie van banden met een hoger profiel zonder de velgdiameter aan te passen kan de waardenaflezing van de snelheidsmeter verstoren. U moet dus steeds controleren of de banden verwisselbaar zijn.
  • Velgdiameter. Een andere parameter is de velgdameter. Eigenaars kunnen als onderdeel van tuning banden installeren met een grotere diameter dan de standaardexemplaren. Gewoonlijk moet men hiervoor banden met een lagere wang gebruiken. Door de velgdiameter en de hoogte van de wang te veranderen, kunt u de bodemvrijheid van uw voertuig lichtjes verhogen of verlagen.


Aanduidingen autobanden

Er worden twee eenheidsstelsels gebruikt om de maat van banden te markeren: metrisch en imperiaal.

Het metrische stelsel is populair onder Europese en Aziatische fabrikanten. De banden worden hierbij als volgt aangeduid: 265/75 R15, waarbij 265 staat voor de bandbreedte in mm, 75 voor de hoogte van de wang als percentage ten opzichte van de bandenbreedte, en 15 voor de velgdiameter in inch. De letter R duidt erop dat het om een radiale band gaat.

De imperiale markeringsnorm wordt meestal gebruikt door Amerikaanse fabrikanten. Een voorbeeld van een dergelijke markering: 31×10.5 R15, waarbij 31 de algemene wieldiameter is in inch, 10.5 de loopvlakbreedte en 15 de velgdiameter. R staat opnieuw voor een radiale band.

Waarom is een bandenmaat-omrekenaar belangrijk?

Soms is het vrij moeilijk om de juiste banden te kiezen om standaardexemplaren te vervangen. Want als u te grote banden of banden met extreem hoge wangen monteert, kunnen de wielen in aanraking komen met de wielkasten of onderdelen van de ophanging. Bovendien kunnen de afgelezen waarden van de snelheidsmeter ernstig verstoord raken als de algemene diameter van het wiel aanzienlijk toeneemt. Daarom mag de algemene wieldiameter niet meer dan 5% verschillen van de standaardwaarde van uw auto. Bovendien zijn er beperkingen voor de bandbreedte: deze moet overeenkomen met de wielbolling van de velg (ET).

Al deze aspecten worden in acht genomen door de calculator/omrekenaar voor de bandenmaat. Het enige wat u hoeft te doen is de basisparameters van de op uw auto gemonteerde banden in te voeren in de overeenkomstige velden van het programma en vervolgens simpelweg op 'Omrekenen' te klikken. Er wordt een lijst weergegeven met banden die geschikt zijn voor uw voertuig.

Bovendien kan de bandencalculator inch omzetten in millimeter, zodat u ook Amerikaanse markeringen in het zoekveld kunt ingeven. U kunt ook een omrekentabel voor banden gebruiken, maar een omrekenhulpje is een handiger instrument.

Bestsellers

Ga naar selectie premium bandenmerken
loader Even geduld, a.u.b....