Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Spijkerbanden

Banden zoeken bij maat
Selecteer de juiste Autobandengrootte
205 / 55 R15
Seizoen
Alle
Zoeken
tyre_select_pkw_image

Spijkerbanden: functies en types

Wanneer men over ijzel rijdt, is het risico op slippen vele malen hoger. Vaak kan een bestuurder de controle over het voertuig volledig verliezen. Spijkerbanden kunnen helpen om deze situaties te vermijden. We vertellen u hier over de soorten onder deze banden, en hun voor- en nadelen.

Waarom zijn spijkerbanden in sommige landen niet toegelaten

De eerste spijkerbanden ter wereld verschenen in de jaren 60. Ze werden geproduceerd door het bedrijf Michelin, dat eerder uitpakte met de technologie voor inkepingen in het loopvlak. Deze banden garanderen een perfecte grip op gladde wegen. In 1975 werd dit soort banden echter al verboden in sommige Europese landen. De reden hiervoor waren de groeven die de spijkers veroorzaakten in verharde oppervlakken. De vorming van groeven verhoogde het risico op watergladheid, wat in vele Europese landen met relatief zachte winters een ernstiger probleem was en blijft.

Vandaag is het gebruik van spijkerbanden verboden in landen zoals Montenegro, Kroatië, Servië, Slowakije, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Macedonië, Bulgarije, Nederland, Duitsland (met uitzondering van enkele gemeenten nabij de Oostenrijkse grens), Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Polen en Portugal.

Rijden op spijkerbanden is 's winters toegelaten in Oostenrijk, Albanië, België, Noorwegen, Estland, Finland, Denemarken, Letland, Litouwen, Luxemburg, Frankrijk, Groot-Brittannië, IJsland, Ierland, Spanje, Italië, Zweden en Zwitserland. Vele van deze landen hebben echter hun eigen regelgeving voor spijkerbanden. In de Noordse landen bestaat er bijvoorbeeld een wet die het aantal toegelaten spijkers op een band beperkt tot 50 per meter omtrek. In Oostenrijk kunnen spijkerbanden enkel gebruikt worden van 1 oktober tot 31 mei op voertuigen onder de 3,5 ton, met een beperkte snelheid tot 100 km/u op snelwegen en 80 km/u op andere wegen. In België worden spijkers enkel toegelaten van 1 november tot 31 maart, en met striktere snelheidsbeperkingen: tot 90 km/u op snelwegen en 60 km/u op andere wegen.


Soorten spijkerbanden

  • Met vaste spijkers. De spijkers worden in de fabriek aangebracht. Dergelijke banden zijn duurzamer, betrouwbaarder en gaan lang mee. Ze zijn echter duur. Bovendien is het verboden om ze zonder spijkers te gebruiken.
  • Extra spijkers. Deze banden worden zonder spijkers geleverd, maar bieden montagezetels om ze te installeren. Deze producten zijn goedkoper. Ze zijn echter minder effectief dan het eerste type. Het aanbrengen van de spijkers op dergelijke banden wordt uitgevoerd in bandencentrales. De spijkers kunnen indien nodig verwijderd worden.

Voordelen en nadelen van spijkerbanden voor auto's

Het voornaamste voordeel van spijkerbanden is een perfecte grip op ijs en opgehoopte sneeuw. Hun gebruik voorkomt het slippen van de wielen, garandeert een betrouwbare acceleratie en draagt bij aan het verkorten van de remafstand.

Spijkerbanden moeten echter onderdoen voor gewone wrijvingsbanden qua grip op verhard wegdek, vooral wanneer het nat is. Bovendien zijn ze vrij duur en verslijten ze sneller. Deze banden zijn ook vrij luid wanneer men over asfalt rijdt, en zijn minder comfortabel dan artikelen zonder spijkers.

Populaire modellen spijkerbanden

  • Michelin X-Ice North 4. Deze banden beschikken over 250 stalen spijkers met een speciale vorm, gemonteerd volgens een speciaal patroon, dat een perfecte grip garandeert wanneer met over glad wegdek rijdt. Een richtingsgebonden loopvlakpatroon biedt uitstekende prestaties op zowel droog als nat asfalt.
  • Nokian Hakkapeliitta LT3. Deze banden zijn voor lichte bedrijfsvoertuigen. Hun spijkers zijn gemaakt van roestvrij staal en worden gekenmerkt door een hoge weerstand tegen corrosie. Een loopvlakpatroon met brede groeven zorgt voor onmiddellijke verwijdering van water en sneeuw van het contactoppervlak, zodat de gripeigenschappen van de band verbeteren.
  • Cooper Weather-Master WSC. Deze banden zijn ontworpen voor terreinwagens. Ze zijn stil en zowel efficiënt op gladde als op droge oppervlakken. Ze zijn duurzaam en gaan lang mee.

Bestsellers

Ga naar selectie premium bandenmerken
loader Even geduld, a.u.b....