• SHOP
  • CLUB
Premiumaccount uitproberen
0
Mijn garage
Voertuig toevoegen
0
Artikelen #38-3070
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Loadindex van banden: tabel van draagvermogen en hoe te berekenen

Elke voertuigband moet van een loadindex, oftewel draagvermogenindex zijn voorzien. Hij geeft aan met hoeveel gewicht een voertuig bij maximale snelheid beladen mag zijn.

Wanneer je op vakantie wil gaan met een volgestouwde auto, of je wil iemand helpen verhuizen, is het belangrijk te weten hoeveel met hoeveel gewicht je Vredestein banden kunnen worden belast. Een band is er in principe niet op gebouwd, om extra gewicht te dragen. Elke band is van een codering voorzien die het draagvermogen aangeeft. Deze codering vind je in het registratiedocument van de auto alsook op de zijkant van de band, samen met de snelheidsindex. Simpelweg drukt de draagvermogenindex uit hoe groot de maximale extra last voor een band mag zijn. Niettemin geeft het getal op de band niet rechtstreeks het overeenkomstige gewicht in kilogrammen aan. Dat staat in de zogenaamde Lastindex-tabel, te vinden op elke website van bandenverkopers, aan de hand waarvan je met behulp van het op de band aangegeven nummer het juiste maximale gewicht kan vinden.

Wat is de loadindex van banden

Code

Op de flank van de band zie je de codering staan in de vorm van een reeks letters en cijfers. Deze verschaft informatie over de grootte van de band, de constructie en de productiedatum. Aan het einde van de reeks staan twee tot drie getallen en een letter. De getallen geven de loadindex aan, de letter de snelheidsindex van banden. Ziehier een voorbeeld:

195/65 R15 91T. In dit voorbeeld staat de 91 voor de lastindex van de band. Wanneer je dit in de tabel opzoekt, kun je zien dat dit overeenkomt met een gewicht van 615 kg.

Let op: De gegevens in de loadindex-tabel geven de maximale belasting van de band aan bij voorgeschreven bandendruk. Check deze daarom altijd en houd een mini luchtcompressor voor de auto gereed.

Hoger

Wat gebeurt er echter wanneer je de lastindex overschrijdt? Het gebruik van banden met een hogere loadindex mogen worden gebruikt. Wat echter in geen geval mag worden overschreden, is de maximale last zelf. Wanneer je de auto te zwaar belaadt, kan dit heel snel tot schade aan de banden leiden. Banden met een hogere draagvermogenindex zijn duurder en kunnen eventueel een hoger brandstofverbruik veroorzaken. Het rijden ermee brengt echter ook voordelen met zich mee, zoals een nauwkeurigere rijstijl, verhoogde stabiliteit bij tegenwind en een betere controle in de bocht. Niettemin kan deze verandering van de rij-eigenschappen vreemd aanvoelen. Vooral autobestuurders die voorkeur geven aan een sportieve rijstijl kiezen graag voor banden met een hogere loadindex. Let echter wel op de correcte bandendruk. Wanneer de lastindex hoger is en de bandendruk te laag, kan dit ernstige gevolgen hebben. Om te beginnen verslijt het profiel sneller en bovendien verbruikt de wagen aanzienlijk meer brandstof. Het belangrijkste is echter dat het invloed heeft op de de rij-eigenschappen. De auto reageert anders dan gewoonlijk en dit kan eventueel tot een ongeluk leiden. In het algemeen geldt. Te lage bandendruk is slecht voor de banden en leidt tot schade, in een uiterste geval ook tot een klapband, met name bij te hoge draaglast.

Te laag

Het is is niet toegestaan, banden met een te lage loadindex te monteren. Dat kan een boete en een rijverbod opleveren. Bovendien slijten de banden sneller en komt de veiligheid in het geding. Ook het rijcomfort heeft hieronder te lijden. Je zou ook wel eens problemen kunnen krijgen met de verzekering, wanneer de door de producent voorgeschreven banden niet zijn geïnstalleerd. Bovendien kan het je de garantie van je banden kosten.

Zomer vs winterbanden

De draagvermogenindex van een beste zomerbanden wijkt niet af van die van een winterbanden voor de auto. Wanneer echter de profieldiepte of diameter verschilt heeft de band wellicht een andere loadindex. In de winter krijgt een band meer weersomstandigheden te verduren dan in de zomer. Op sneeuw of ijzel wordt rijden moeilijker en remwegen worden langer. Dit betekent dat meer belasting de bestuurder minder controle over hun auto geeft. Neem daarom de eventuele verschillende lastindexen serieus en garandeer jezelf maximum veiligheid. Maak gebruik van een nieuwe autobanden-aanbieding om geld te besparen bij de aanschaf van hoogwaardige producten.

Nuttige video's over het onderwerp:

De beste producten op dit gebied:

Populaire posts

Inschrijven in op onze nieuwsbrief

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen: