• SHOP
  • CLUB
Premiumaccount uitproberen
0
Mijn garage
Voertuig toevoegen
0
Artikelen #90-9154
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Bandenspanning voor scooters en motoren: tabel en manieren om deze te controleren

Inhoudsopgave

  1. De juiste bandenspanning voor motoren
    1. Motorfiets bandenspanning: tabel
  2. Bandenspanning voor motorfietsen voor off-road rijden
  3. De juiste bandenspanning voor scooter
  4. Te hoge bandenspanning voor motorfietsen: risico's en gevolgen
  5. Banden voor motorfietsen met een te lage bandenspanning: risico's en gevolgen
  6. Bandenspanning van motor controleren
  7. Wat is mijn bandenspanning?
  8. Hoe kies je motor- en scooterbanden
  9. De beste producten op dit gebied

Een motorfiets maakt enkel contact met het wegoppervlak via zijn wielen. Een motor rijdt slechts op twee wielen en het contactoppervlak van zijn banden met de weg is gebogen. Dat maakt hem geschikt voor bepaalde manoeuvres zoals hangen in de bocht. De veiligheid bij het rijden op een motor hangt daarom niet alleen af van de toestand van de banden voor motor, maar ook van hun bandenspanning.

De juiste bandenspanning voor motoren

De fabrikant schrijft over het algemeen een bandendruk voor van 2,5 bar voor het voorwiel en 2,9 van achteren. Deze drukwaarden zijn ideaal voor het rijden aan hoge snelheid op de snelweg en met de maximum toegestane belading. Wanneer je echter alleen op weg gaat en niet aan topsnelheid rijdt, kun je met deze waarden soepel omgaan. Voor het rijden op bochtige wegen met een niet te zware motor van gemiddelde cilinderinhoud mag de bandenspanning best wat lager tot 2,3 bar voor het voorwiel en 2,5 voor het achterwiel.

De lagere druk creëert een groter contactoppervlak met het asfalt. De banden bereiken hun optimale operationele temperatuur sneller, wat een betere grip garandeert bij het schuin door de bocht rijden en tractie opbouwt bij het versnellen.

De juiste bandenspanning voor motoren

Aanbevolen artikel
Hoe lang gaan autobanden mee? Levensduur per merk, slijtage per jaar en aantal kilometers
Nu lezen

Motorfiets bandenspanning: tabel

Het is belangrijk om de motorbanden van de juiste spanning te voorzien. De onderstaande tabel toont de geadviseerde bandenspanningen.

Motorfiets: Type banden Bandenspanning voor Bandenspanning achter
Hyper sporten 2,5 bar 2,9 bar
Sportief toeren 2,5 bar 2,9 bar
Toeren 2,7 bar 2,7 bar
Avontuur 2,0 bar 2,8 bar
Scooter 2,0 bar 2,2 bar

Bandenspanning voor motorfietsen voor off-road rijden

De ideale bandenspanning van Bridgestone motorbanden bij zogenaamde grand tourers en terreinmotoren ligt ook iets lager, namelijk 2,4 bar vooraan en 2,7 bar achteraan. Op zandig of nat terrein mag de druk nog lager, zolang je maar niet vergeet, deze weer te verhogen wanneer je weer op de verharde weg bent. Endurance-motorfietsen en crossmotoren in actie hebben een aanbevolen bandendruk van 1,0 bar op beide banden voor het rijden over ruige ondergrond.

De juiste bandenspanning voor scooter

Bij een scooter houd je een bandenspanning van 2 bar aan voor de voorste band en 2,2 bar voor de achterste. Raadpleeg ook altijd de servicehandleiding aangezien de optimale bandendruk per scootermodel kan verschillen. Voor sportscooters is een druk van respectievelijk 2,2 en 2,5 bar ideaal. Wanneer je met enige regelmaat een passagier achterop hebt, mag de druk gerust iets hoger. Een te hoge bandenspanning bij een scooter moet echter worden vermeden, aangezien het afbreuk doet aan het rijgenot. Je voelt elke hobbel. Ook is de grip op de weg minder.

Te hoge bandenspanning voor motorfietsen: risico's en gevolgen

Bij motorbanden met een te hoge spanning zal het middelste gedeelte van het loopvlak sneller slijten. Dit heeft gevolgen voor de veiligheid, omdat met name in bochten de motor minder stabiel is en moeilijker onder controle te houden. Verder neemt de kans op een klapband bij het rijden met een hoge snelheid toe. Banden met een te hoge bandenspanning gaan ook minder lang mee.

Aanbevolen artikel
Banden balanceren: kosten, wanneer het moet gebeuren en waarom
Nu lezen

Banden voor motorfietsen met een te lage bandenspanning: risico's en gevolgen

Hebben de motorbanden een te lage spanning, dan raken de banden snel oververhit. Hierdoor kunnen de banden beschadigd raken en in het meest ernstige geval kun je zelfs een klapband krijgen. Door een te lage bandenspanning zullen de zijkanten van het loopvlak sneller slijten en zal de motor een minder stabiele wegligging hebben. Een andere reden waardoor de veiligheid in gevaar komt, is de minder goede remwerking en langere remweg.

Bandenspanning van motor controleren

In handleidingen staat vaak dat de bandendruk vóór ieder gebruik van de motorfiets moet worden gecheckt en indien nodig bijgesteld. Bij goed onderhoud en gewoon dagelijks gebruik is dat niet nodig. Een bandendrukcontrole om de twee weken is prima. Rijd je echter enkel in de weekenden, is het raadzaam de druk voorafgaand aan de rit te checken. Banden die lang stilstaan, hebben de neiging lucht te verliezen.

Controleer de spanning van de banden met een goed gekalibreerde bandenspanningsmeter. Deze doe je op het ventiel, waarna je een meetwaarde kunt aflezen. De voor jouw motorfiets vereiste bandenspanning vind je in het instructieboekje of aan de binnenzijde van de tankklep of het zadel.

Wat is mijn bandenspanning?

Naar het benzinestation rijden om je bandenspanning te checken is tegenwoordig niet meer nodig. Handige bandenspanningsmeters voor scooters en motorfietsen zijn in de detailhandel in digitale en analoge versie verkrijgbaar. Deze handige meters zijn nauwkeurig, compact en makkelijk mee te nemen.

Meting van de bandenspanning met sensoren is niet aan auto’s voorbehouden. Alhoewel een bandenspanningsmeters voor scooters en motorfietsen niet verplicht is, wordt de installatie van TPMS-sensoren aanbevolen, voor zover de motor er al niet mee werd geleverd. De modernste sensorsystemen bieden check via een app of de telefoon.

Aanbevolen artikel
Zelf autobanden verwisselen (met stappenplan)
Nu lezen

Hoe kies je motor- en scooterbanden

De bandenmaat van jouw motorfiets of scooter staat op de zijkant van de band vermeld. Heb je een nieuwe band nodig, dan moet de maat van het nieuwe exemplaar overeenkomen met de huidige band. Een andere mogelijkheid om de juiste bandenmaat te vinden, is het raadplegen van het instructieboekje van jouw motor. De fabrikant van jouw motorfiets of scooter geeft daarin exact aan welke bandenmaten voor zowel het voorwiel als het achterwiel van jouw tweewieler geschikt zijn.

De beste producten op dit gebied:

Alexandru Lazariuc

Met meer dan 14 jaar ervaring in de auto-industrie is Alexandru gespecialiseerd in catalogiseren van auto-onderdelen, technische werkzaamheden en kwaliteitscontrole. In zijn vorige functies heeft hij ook uitgebreide expertise in het beheren van gegevens over auto-onderdelen, het leiden van teams en het optimaliseren van klantinteracties. Momenteel richt hij zich op catalogusspecialisatie bij Autodoc SE en brengt hij diepgaande kennis mee van zowel technische als e-commerce aspecten van de automobielsector.

Linkedin

Populaire posts

Inschrijven in op onze nieuwsbrief

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen: