• SHOP
  • CLUB
Premiumaccount uitproberen
0
Mijn garage
Voertuig toevoegen
0
Artikelen #49-8392
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Snelheidsindex van de banden: wat is het en welke autobanden moeten er onder de auto?

Als je aan nieuwe autobanden toe bent, zijn er meerdere aspecten waar je rekening mee moet houden. Je kunt namelijk niet iedere willekeurige band laten monteren. Een van die aspecten is de snelheidsindex van de banden. Wat deze index betekent en waarom je er rekening mee moet houden, lees je hieronder.

Wat is de snelheidsindex?

Een banden snelheidsindex geeft aan wat de maximale snelheid is waarmee je met deze banden mag rijden. Op deze manier is de veiligheid van de autoband gewaarborgd en kun je langer op de band doorrijden. Als je boven de snelheid komt die aangegeven is door de index, zal de band niet meer de prestaties leveren waarvoor hij ontworpen is. Een term die ook wel gebruikt wordt, is speedindex.

Banden snelheidsindex

Hoe werkt de index?

De snelheidscodering op een band wordt aangegeven met een letter. Dit kunnen de letters A t/m Z zijn. Deze letter vind je op de zijkant van de autoband. Bij iedere letter hoort een bepaalde maximale snelheid. Bij snelheidsindex H hoort bijvoorbeeld een maximumsnelheid van 210 km/h, snelheidsindex W betekent 270 km/h en snelheidsindex Y staat voor 300 km/h. Voor de letter staat vaak nog een getal, bijvoorbeeld 91 of 94. Dit getal heeft niets te maken met de snelheid, maar geeft het draagvermogen aan.

Wat is de juiste band voor mijn auto?

Er zijn diverse merken autobanden te kopen. Erg bekend zijn bijvoorbeeld Vredestein banden. Je kunt op verschillende manieren te weten komen welke snelheidsaanduiding banden van een auto moeten hebben.

Wat is de juiste band voor mijn auto

  • De gemakkelijkste manier is kijken naar de speedindex op de huidige banden.
  • De snelheid van de autobanden als code, is ook te vinden in het bestuurdersportier.
  • Kijk in het instructieboekje van de auto.
  • Raadpleeg de voorgeschreven normen van de autofabrikant op het internet.

Een lagere speedindex

Veel mensen vragen zich af of ze zich aan de speedindex van de band moeten houden. In principe is dit wel het geval. De code zegt namelijk niet alleen iets over de snelheid, maar ook over de wegligging, de grip en het rijcomfort. Bij zomerbanden mag je absoluut geen lagere index nemen dan voorgeschreven. Je kunt de auto dan moeilijker onder controle houden en dit kan tot ongelukken leiden.

Een hogere index

Er zijn ook autobestuurders die liever een hogere snelheidsaanduiding van de autobanden nemen dan aangegeven. Dit is op zich niet verboden en werkt alleen maar prestatieverhogend. Het rubber van deze banden is namelijk zachter en flexibeler, waardoor de grip en de remkracht (nog) beter worden. Realiseer je echter wel dat de auto nu ook meer energie verbruikt en dit brengt hogere kosten met zich mee. Een hogere snelheidsindex van winterbanden is daarentegen weer niet aan te raden. Winterse omstandigheden zorgen juist voor mindere prestatie van flexibeler en zachter rubber.

Mag je verschillende coderingen gebruiken?

Sommige mensen kiezen voor de voorbanden een andere snelheidsaanduiding dan voor de achterbanden. Zolang de speedindex maar gelijk of hoger is dan de voorgeschreven code, is dit geen probleem. Zorg er wel voor dat de banden met de laagste codering op de voorwielen gemonteerd worden.

Nuttige video's over het onderwerp:

De beste producten op dit gebied:

Populaire posts

Inschrijven in op onze nieuwsbrief

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen: