Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
71-9992
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Een dakkoffer monteren op je auto: zo doe je dat

Inschrijven
IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen:

Heb je behoefte aan extra bagageruimte voor je auto? Een koffer op het dak is dan de ideale oplossing. Je kunt ze kopen in alle soorten en maten en daarbij zijn ze geschikt voor vrijwel alle types auto’s. Heb je eenmaal een koffer aangeschaft dan is het alleen nog een kwestie van hoe deze te monteren. In deze blog lees je hoe je dit doet.

Wat is een dakkoffer?

Een dakkoffer kun je het beste zien als een opbergruimte gemaakt van kunststof. Deze plaats je bovenop je auto en fungeert als het ware als extra kofferruimte. Er zijn in principe twee soorten: de skibox en de bagagebox dakkoffer. Je kunt dakkoffer in allerlei soorten en maten kopen. Het is verstandig om niet zomaar even een exemplaar te kopen. Stel jezelf eerst de vraag: welke koffer is geschikt voor mijn auto?

De dakdragers monteren

Een belangrijk aandachtspunt is de bevestiging van de koffer op je auto. Hiervoor heb je universele dakdragers voor auto nodig. Op de dakdragers monteer je de koffer. Ook hier kun je jezelf eerst een vraag stellen, namelijk: welke dakdragers passen op mijn auto? Voor vrijwel iedere auto zijn er dakdragers verkrijgbaar in de handel.

Let op dat je dakdragers koopt die specifiek voor jouw merk en type auto geschikt zijn (tip: zoek op kenteken of op type auto). In sommige gevallen is het ook mogelijk om universele dakdragers te monteren. Heb je de juiste dakdragers gevonden? Via de meegeleverde handleiding kun je zien hoe je deze bevestigt op je auto.

Een geschikte dakkoffer uitzoeken

Als de dakdragers gemonteerd zijn, kun je beginnen met het bevestigen van de koffer hierop. Het is belangrijk dat je een koffer neemt die geschikt is voor de dragers van de dakkoffer. Er zijn bijvoorbeeld koffers te koop waarbij de dragers een bepaalde afmeting moeten hebben. Je kunt dus niet zomaar iedere koffer op iedere dakdrager monteren. In de beschrijving van de koffer vind je meestal de maximale breedte en hoogte waarover de dakdragers moeten beschikken.

De bevestigingssystemen

In principe hebben de meeste merken twee soorten bevestigingssystemen om deze te monteren: het standaardsysteem en het premium systeem.

 • Het standaardsysteem.

  Het standaardsysteem

  Een ander woord voor standaardsysteem is het u-beugelsysteem. Bij dit systeem bevestig je de koffer door middel van twee u-vormige beugels op de dragers. De beugels steek je aan de onderkant door de dakdragers. Hiervoor zijn speciale gaten in de dragers gemaakt. Vervolgens leg je de koffer op de dakdragers, zodat de uiteinden van de beugels door de koffer steken. In de koffer zitten hiervoor ook speciale gaten. Tenslotte schroef je de koffer vast op de beugels met moeren.
 • Het premium systeem.
  Veel merken beschikken over een eigen bevestigingssysteem. Bij ieder merk heeft dit systeem een andere naam, maar het gaat altijd zeer snel en heel efficiënt. In principe werkt een dergelijk systeem aan de hand van klemmen of grepen die ter hoogte van de dakdragers aan de koffer gemonteerd zijn. Deze kun je met een hendel of knop eenvoudig bedienen vanuit de dakkoffer, waarbij de grepen zich om de dakdragers vastklemmen.

Tips voor de montage

 • Installeer de koffer op het midden van de dakdragers. Op deze manier krijg je de beste verdeling van het gewicht.
 • Let op de dakbelasting van je auto (deze vind je in de gebruikershandleiding). Stel: de dakbelasting is tachtig kilogram. De dakdragers wegen tien en de koffer weegt twintig kilo. Dan kun je nog voor 50 kilogram aan spullen in de koffer kwijt.
 • Plaats de koffer recht op het dak. Dit heeft de minste invloed op het weggedrag.
 • Monteer de dakkoffer altijd evenwijdig aan het wegoppervlak. Hiermee voorkom je opwaartse druk op de koffer.
 • Houd bij de montage rekening met de achterklep van de auto. Deze moet goed kunnen blijven openen.
 • Het is verstandig om na de montage even een stukje te gaan rijden om te controleren of de koffer goed vastzit. Check tijdens de (vakantie)rit ook regelmatig even of de koffer nog goed op het dak bevestigd is.

Wat zijn de nadelen?

Behalve veel voordelen, heeft een dakkoffer ook nadelen. Denk er maar eens aan dat je deze ook thuis ergens moet kunnen opbergen. Daarnaast zal de auto iets meer brandstof gaan verbruiken (gemiddeld tien procent meer), doordat deze zwaarder is geworden. Rijd daarom nooit met een lege koffer op het dak rond. Ook het weggedrag kan enigszins veranderen. Vooral in (scherpe) bochten zal de auto meer overhellen. Neem de bochten dus met minder snelheid dan je gewend bent.

Een ander nadeel is dat veel dakkoffers kunnen lekken. Pak bagage die niet nat mag worden daarom altijd waterdicht in. Door een koffer op het dak te bevestigen, neemt de hoogte van je auto toe (maximaal zeventig centimeter). Houd hiermee rekening als je bijvoorbeeld een parkeergarage inrijdt. Er geldt trouwens geen andere maximumsnelheid voor een auto met dakkoffer. Je kunt je gewoon aan de snelheid houden die geldt voor auto’s zonder een koffer op het dak.

Tips voor de belading

Heb je de dakkoffer op de juiste wijze gemonteerd en zit hij goed vast? Dan wordt het tijd om deze te beladen. Er zijn veel zaken waar je op moet letten bij het beladen ervan:

 • Leg hele zware spullen niet in de dakkoffer, maar in de achterbak. Het zwaartepunt van de auto blijft nu laag en dat is beter voor de wegligging.
 • Je stopt dus alleen de lichtere spullen in de dakkoffer. De zwaarste hiervan leg je altijd in het midden van de koffer, tussen de dakdragers.
 • Zorg voor een goede verdeling van de spullen die je in de dakkoffer doet. Je legt 50 procent in het midden van de koffer, 25 procent in het achterste deel en 25 procent in het voorste deel.
 • Stop nooit waardevolle spullen als sieraden, een camera of een laptop in de koffer op het dak. Het slot is meestal eenvoudig open te breken.
 • Leg de spullen nooit los in de dakkoffer, maar maak deze, bijvoorbeeld met riempjes, vast. Bij een noodstop kunnen losliggende spullen gemakkelijk gelanceerd worden.

De beste producten op dit gebied:

 

Populaire posts