Inhoudsopgave
Opel Astra K: problemen met de versnellingsbak, distributieketting en andere storingen
De vijfde generatie van de Astra (2015 - 2021) heet Opel Astra K en is de laatste generatie die onder GM werd ontwikkeld. Alhoewel een afgeslankte en vooral lichte versie in vergelijking met zijn voorganger, biedt hij verhoudingsgewijs meer plaats. Behalve de vijfdeurs is er van deze Opel-versie ook een stationwagen beschikbaar. Ook als gebruikte auto krijgt de Opel Astra K van gerenommeerde recensenten goede cijfers en zijn er weinig problemen te melden.
Keuze
In 2015 kwam de Astra K met een brede selectie aan viercilinder motoren alsook een driecilinder op de markt in verschillende vermogensklassen en met manuele, zowel als automatische transmissie. Ter gelegenheid van de facelift in 2019 werd er flink in het aanbod gesneden. Het portfolio hield het op vier benzine- en drie dieselmotoren met drie cilinders. Verder stond er nog een 1,5 liter viercilinder diesel klaar. Bovendien werd het automaat-aanbod gewijzigd. De 1,4 liter benzine met 145 PK kreeg een CVT-versnellingsbak en de krachtigere diesel kon met een 9-traps automaat worden gekozen.
Er zijn tevens verschillende uitrustingsvarianten beschikbaar. De instapmodellen zijn eerder geschikt voor de gebruikers die lak hebben aan comfort, terwijl de hogere niveaus ook tweezone-airco, ergonomische zetels en achteruitrij- en frontcamera bieden.
Versnellingsbak: problemen
Ook eerdere generaties van de Opel Astra hebben een relatief bescheiden lijst van storingen. Op het gebied van de transmissie lijkt het echter wel alsof de Opel Astra K niet van het verleden wil leren. Met name bij de handgeschakelde versnellingsbak treden er vaker problemen op. Berucht zijn bij alle bouwreeksen van de Astra de 5-traps F17-versnelling en de M32-transmissie. Deze vallen op door geluidsontwikkeling op, dan wel door versnellingen die niet meer ingeschakeld kunnen worden (meestal de 2 en de achteruit). De zwakke plekken zijn de lagers die bijzonder slijtagegevoelig zijn. Opel Astra K-accessoires en -onderdelen zoals lagers kunnen apart worden vervangen, hetgeen een vervanging van de gehele versnellingsbak overbodig maakt. Dat laatste is namelijk wat een vakgarage al gauw zal voorstellen.
BGA Distributiekettingset
Simplex
INA Distributiekettingset
PartsTec Distributiekettingset
Simplex, Gesloten ketting
VAICO Distributiekettingset
Gesloten ketting, Simplex
KAMOKA Distributiekettingset
Simplex, Gesloten ketting
Ketting
In de 1,6 liter CDTi zorgt de distributieketting van de Opel Astra K steeds weer voor problemen. Aan dit onderdeel werd voorkeur gegeven over de riem omdat het in principe onderhoudsvrij zou moeten zijn. De ketting vertoont echter de neiging te rekken. Wanneer er ongebruikelijke ratelende geluiden optreden, moet de auto direct naar de garage voordat de ketting overspringt. Dit is funest voor de motor.
HMI-module
Bouwjaar 2016 lijkt het tijdperk te zijn van defect van de display. Deze kan gaan flikkeren, er kan niets ingevoerd worden en uiteindelijk gaat hij op zwart. De kleine kans bestaat dat dit met een reset verholpen is. Bij de Opel Astra K uit dit jaar schijnt de HMI-module echter bovengemiddeld vaak defect te zijn en moet hij worden vervangen. Destijds kwam hier te lande het probleem zo vaak voor dat er een wachtlijst voor de vervanging van de module was.
DIY-onderhoud
Auto’s die in de jaren komen, kunnen gebreken vertonen. Dat is niet opzienbarend aangezien een auto uit een groot aantal slijtageonderdelen bestaat. Er is veel dat een auto-eigenaar zelf kan doen om zijn auto in goede conditie te houden. Veel transmissieproblemen kunnen worden voorkomen door regelmatige vervanging van de Opel Astra K versnellingsbakolie. De Opel Astra K staat erom bekend dat hij na een bepaald aantal kilometers olie gaat lekken. Tijdige vervanging van keerringen kan veel leed voorkomen. De routinematige olieverversing is een taak die elke auto-eigenaar onder de knie zou meten hebben, evenals de periodieke vervanging van de ruitenwissers van de Opel Astra K.
Bij het winkelen voor een occasion let je op dit soort dingen omdat ze een teken aan de wand zijn. Bij een goed onderhouden auto schakelt de transmissie soepel, maakt deze geen geluiden, piepen de wissers niet en zijn de afdichtingen in goede staat. Sta de dealer zelfbewust te woord. Dan voorkom je dat je een kat in de zak koopt.
De beste producten op dit gebied: