Inhoudsopgave
De schokbreker is kapot en maakt geluid: veelvoorkomende geluiden en symptomen van een schokdemperdefect
De schokbrekers spelen een belangrijke rol bij de besturing, remwerking en stabiliteit van de auto. Door versleten of defecte dempers kunnen het comfort en veilige gebruik van het voertuig in het geding komen. Vandaar dat het belangrijk is de symptomen van een defecte schokdemper te herkennen en indien nodig actie te ondernemen.
De schokbreker is kapot en maakt geluid
Er kan een kloppend geluid te horen zijn als de schokbrekers versleten of defect zijn. Behalve deze beide redenen kunnen geluiden ook een aanwijzing zijn voor lekkages. De schokdemper kan gaan lekken als er oude componenten bij de installatie van een nieuw onderdeel worden gebruikt. Ook installatiefouten, zoals het niet in de goede volgorde monteren van onderdelen of het te strak bevestigen ervan, leiden dikwijls tot ongebruikelijke geluiden veroorzaakt door de schokbrekers. Gebruik altijd nieuwe auto-onderdelen en plaats deze op de juiste manier om moeilijkheden te voorkomen.
Welk geluid maakt een kapotte schokbreker?
Een defecte schokbreker kan verschillende geluiden maken: bonken, kloppen, piepen en knarsen. Deze ongebruikelijke geluiden duiden op een defect en zijn te horen bij het rijden over een slecht wegdek met hobbels en gaten en verkeersdrempels. Het soort geluid kan duiden op een specifieke slijtage of defect. Omdat het zo belangrijk is te weten welke geluidssoort op welk mankement duidt, zullen we ze hier bespreken. Deze kennis helpt jou om te bepalen welke stappen je moet nemen om het probleem op te lossen.
Een bonkend geluid in de auto bij drempels
Zijn er tijdens het rijden over drempels en andere hobbels bonken te horen, dan kan dit een symptoom zijn van slijtage aan de schokbrekers. Echter, voordat je nieuwe auto-schokdempers gaat kopen en installeren, is het belangrijk te beseffen dat er ook andere oorzaken voor deze geluiden kunnen zijn. Defecten aan de ophanging van de auto of loszittende componenten van de wielophanging kunnen ook bonkende geluiden veroorzaken.
GH Veerpoot
Vooras, rechts, Links, Vooras rechts, Vooras links
GH Veerpoot
Vooras, rechts, Links, Vooras rechts, Vooras links
GH Veerpoot
Vooras, rechts, Links, Vooras rechts, Vooras links
HEYNER Krik
Net opbergtasje, Met handgreep, 1t
Waarom maakt de schokbreker een kloppend of knarsend geluid?
Knarsende en kloppende geluiden zijn duidelijke symptomen dat de schokbreker versleten is of lekt. Ook als er ophangingsonderdelen van uw auto niet goed vastzitten, kunnen deze lawaai veroorzaken. Zijn de rubbers van de draagarmen aan vervanging toe, dan kunnen er piepgeluiden hoorbaar zijn. Er kan bij het rijden over een drempel ook een piepend geluid ontstaan als de schokbreker in contact komt met de aanslag. Doordat hierbij het metaal van de demper in aanraking met het metaal van de aanslag komt, geeft het onderdeel een piep- of knarsgeluid.
Welke symptomen, behalve geluiden, duiden op schade aan de schokbrekers?
Afgezien van ongewone geluiden zijn er andere aanwijzingen voor versleten of defecte schokbrekers. Let op de volgende verschijnselen:
- Minder goede wegligging
- Een langere remweg
- De voorkant van de auto helt sterk naar voren bij het remmen
- De achterkant van het voertuig zakt naar beneden bij het versnellen
- De auto stuitert tijdens het rijden
- De banden slijten ongelijkmatig
- Het stuur trilt
- Het voertuig is niet stabiel in bochten
Wat moet je doen als je het geluid van een kapotte schokdemper hoort?
Veronachtzaam de geluiden van een defecte schokdemper niet, maar check meteen of het onderdeel beschadigd is. Ga zo spoedig mogelijk naar een erkende autogarage en laat een monteur het onderdeel inspecteren. Laat indien nodig de schokbreker door deze garage vervangen. Blijf in geen geval doorrijden met een kapotte schokbreker om verdere schade aan de auto en onveilige verkeerssituaties te voorkomen. Wees tijdens de rit naar de garage voorzichtig en rijd er rustig naartoe.
De beste producten op dit gebied: