Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Gecoverde banden

Banden zoeken bij maat
Selecteer de juiste Autobandengrootte
205 / 55 R15
Seizoen
Alle
Zoeken

Vernieuwde banden: voor- en nadelen

Banden van hoge kwaliteit kunnen enkele jaren meegaan. Ze zijn echter vrij duur. Vandaag de dag krijgen autobezitters de kans om vernieuwde banden te kopen. Hier leggen we uit wat deze zijn.

Technologie voor de vernieuwing van banden

Vele toonaangevende fabrikanten hebben de technologie om banden te vernieuwen onder de knie gekregen. Onder hen treffen we Michelin en Bridgestone aan, enkele van de leiders in de productie van banden.

De technologie bestaat uit het gebruik van een oud bandenkarkas waar een nieuw loopvlak aan verbonden wordt.

Gewoonlijk gebeurt de restauratie in enkele stappen:

  • het beschadigde loopvlak wordt uit het oude karkas gesneden;
  • het gereinigde oppervlak wordt geslepen om het te effenen;
  • beschadigde locaties worden opgevuld door middel van rubberextrusie;
  • er wordt een nieuw loopvlak aangemaakt dat vervolgens op het karkas gevulkaniseerd wordt.

Dit proces kan echter al naargelang de gebruikte vernieuwingsmethode verschillen.

Niet alle banden kunnen vernieuwd worden. Voor sommige van hen is restauratie simpelweg nutteloos. De staat van het karkas wordt onderzocht door de fabrikant. In het loopvlak worden niet meer dan 5 doorboringen tot 5 mm diameter toegelaten, met een afstand van minstens 1 cm ertussen.

Hoe u vernieuwde banden van nieuwe kunt onderscheiden

Betrouwbare fabrikanten brengen altijd de overeenkomstige markering – 'Regummerad' of 'Retread' – aan op hun vernieuwde banden. Alle banden ondergaan testen in verschillende fasen, beschikken over de nodige documentatie en worden voorzien van een garantie.

Als een oneerlijke fabrikant of verkoper bijvoorbeeld het feit probeert te verbergen dat de banden vernieuwd zijn, om ze zo tegen een hogere prijs te verkopen, kunt u geen markeringen opmerken op de wang. U kunt opmerken of de banden bewerkt zijn aan de hand van de volgende symptomen:

  • u kunt een laag roet, kleine rubberen deeltjes en overlapping van de samenstelling opmerken aan de binnenzijde van de band;
  • tekens en markeringen kunnen gebarsten zijn.

Voor- en nadelen van vernieuwde banden

Het voornaamste voordeel van vernieuwde banden is hun prijs. Gewoonlijk zijn ze 30–50% goedkoper dan nieuwe. Hierdoor kan men aanzienlijk besparen, vooral eigenaars van bedrijfsvoertuigen, taxichauffeurs of anderen die lange afstanden moeten afleggen. Het milieustandpunt is niet minder belangrijk: het hergebruiken van banden helpt petroleum te besparen, wat noodzakelijk is voor de vervaardiging van nieuwe componenten. Bovendien wordt de uitstoot aan koolstofdioxide verlaagd.

Dit soort banden heeft echter ook nadelen. Ze wegen meer in vergelijking met nieuwe onderdelen, wat de dynamische eigenschappen van het voertuig kan beïnvloeden en een hoger brandstofverbruik kan veroorzaken. Als de oerband aanzienlijk beschadigd was, is de levensduur van de vernieuwde band korter.

Bestsellers

Ga naar selectie premium bandenmerken