Inhoudsopgave
De stuurhoeksensor: zijn functies en de symptomen die verraden dat hij kapot is
De moderne auto zit vol met sensoren die signalen doorgeven aan de boordcomputer zodat deze actie kan ondernemen aan de hand van bepaalde omstandigheden tijdens het rijden. Niet enkel de brandstofinjectie wordt op deze wijze aangestuurd. Ook de rijveiligheid krijgt ondersteuning van sensoren. Een voorbeeld daarvan is de stuurhoeksensor.
Wat doet een stuurhoeksensor?
Dit onderdeel is een zender die belangrijke gegevens over het sturen detecteert, zoals de snelheid en de hoek van de besturingscomponenten. Hij is verantwoordelijk voor de synchronisatie van de bewegingen van het stuurwiel met de wielen van de auto en zendt signalen naar andere systemen zoals de elektronische stuurbekrachtiging. Waar zit de stuurhoeksensor? Hij is doorgaans dicht bij het midden van de stuurkolom achter het stuurwiel geplaatst.
Hoe werkt een stuurhoeksensor?
De sensor kan gegevens naar de ECU sturen door de positie van besturingscomponenten te volgen. Dit zijn een reeks tandwielen en magneten van verschillende grootte. De computer geeft de sensor informatie over de correcte afstemming en synchronisatie van de bewegingen en corrigeert deze wanneer nodig. De stuurhoeksensor bestaat uit een behuizing die een kleine elektromotor, tandwielen en sensoren bevat. De elektromotor is verbonden met het elektrische systeem van de auto en treedt in werking wanneer aan het stuurwiel wordt gedraaid. De tandwielen in de behuizing zetten de beweging van de elektromotor om in een signaal dat naar de ECU wordt gestuurd. De sensoren detecteren de positie van het stuurwiel en de mate waarin het gedraaid wordt. Aan de hand van deze informatie bepaalt de ECU welke maatregelen moeten worden genomen om de auto stabiel te houden.
Defect: symptomen
Een kapotte stuurhoeksensor heeft een storing van het stabiliteitssysteem (ESC) tot gevolg. Dit zou kunnen leiden tot verlies van controle over de auto, met name bij hoge snelheid of op gladde wegen. Een regelmatige check van het onderdeel is daarom van essentieel belang. Wees alert op symptomen die een defecte sensor aangeven.
Een duidelijk teken van een defecte stuurhoeksensor is een verandering bij het sturen. De auto reageert vertraagd op stuurbewegingen, er lijkt speling op het stuur te zitten. De wagen trekt naar één kant of het sturen gaat juist erg zwaar. Door verkeerde of uitblijvende input van de sensor is mogelijk de stuurbekrachtiging uitgevallen. Nu kan dat laatste ook het gevolg zijn van een te laag peil van de olie van de stuurbekrachtiging. Stuurproblemen gaan bij een defecte sensor gepaard met verschillende brandende lampjes: het motorwaarschuwingslampje en lampjes van de aandrijfregeling en het ABS.
Stuurhoeksensor resetten
Wanneer er problemen zijn met de werking van de sensor maar hij is volledig onbeschadigd, is het een goed idee om alvorens een nieuwe stuurhoeksensor te kopen, te proberen om het euvel te verhelpen door het resetten van de sensor. In de meeste gevallen gebeurt dit door het afkoppelen van de auto accu. Dit wist mogelijke foutcodes die de ECU heeft opgeslagen, inclusief die voor de stuurhoeksensor. Resetten kan ook met een OBD2-scanner makkelijk worden uitgevoerd.
Van tijd tot tijd moet de stuurhoeksensor worden gekalibreerd om een goede blijvende werking te garanderen. De modernste typen zijn zelflerend; met diagnoseapparatuur is inleren echter helemaal niet moeilijk. Vaak hoef je slechts met ingeschakeld contact één keer helemaal naar rechts en naar links draaien met het stuur en klaar is Kees. Bij het uitlijnen van de banden moet de sensor worden ingeleerd en het is bij een uitlijnprocedure van een goede serviceleverancier ook onderdeel van de service.
Vervangen
Een kapotte sensor moet worden vervangen en ook dan moet hij worden gekalibreerd. Kosten voor deze reparatie verschillen nogal. Eventueel is het een klus voor een handige doe-het-zelver. Het onderdeel wordt zelfs vaak geleverd met een montagehandleiding. Een stuurhoeksensor voor een Skoda Fabia kan op het internet worden besteld voor prijzen tussen de € 44 en de € 103.
De beste producten op dit gebied: