Inhoudsopgave
Biobrandstof: wat is het, voorbeelden, generaties, voordelen en nadelen
Nu er steeds meer voertuigen op de weg komen en de beschikbare fossiele brandstoffen uitgeput dreigen te raken, wordt er actief gezocht naar goede alternatieven. Biobrandstof is zo’n alternatief dat er veelbelovend uitziet voor nu en in de toekomst. Welke soorten zijn er en wat zijn de voordelen en nadelen van deze brandstof.
Wat is biobrandstof
Biobrandstof is een brandstof die wordt gewonnen uit microbiële, dierlijke of plantaardige materialen. Deze brandstoffen kunnen vast, vloeibaar of gasvormig zijn. De laatste twee zijn makkelijker te transporteren, te leveren en schoon te verbranden. Wat zijn biobrandstoffen die op dit moment veel worden gebruikt? Voorbeelden zijn uit maïs verkregen ethanol, biogas en groene diesel. De biobrandstof betekenis zal dankzij de interesse van de transportsector en het publiek, de voordelen voor het milieu, de levensduur van onderdelen als het brandstoffilter diesel en benzine en de beschikbaarheid naar verwachting alleen maar toenemen.
Verschil tussen fossiele brandstoffen en biobrandstoffen
Fossiele brandstoffen worden gewonnen uit fossiele grondstoffen die niet hernieuwbaar zijn. Ze belasten het milieu doordat ze leiden tot de uitstoot van koolstof. Daarentegen wordt voor de vervaardiging van biobrandstoffen gebruik gemaakt van grondstoffen die wel hernieuwbaar zijn. Denk hierbij aan vetten, oliën en biomassa. De grondstoffen voor deze brandstof zijn onuitputtelijk.
PIERBURG Brandstofpomp
Electrisch, Benzine
MANN-FILTER Brandstoffilter
Pijpfilter, 8mm, 8mm
UFI Brandstoffilter
Filter insert, 10mm
BOSCH Brandstoffilter
Pijpfilter, 8mm, 8, 9mm
HELLA Brandstofpomp
Electrisch, met montage-/bevestigingsmateriaal, Met aansluitonderdelen
Hoe werkt biobrandstof
Voor het laten rijden van de auto op een brandstof die door de benzinepomp of dieselpomp naar de motor wordt gevoerd, is er een verbranding nodig. In het geval van biobrandstoffen is voor dit proces een directe verbranding nodig. Evenals bij de verbranding van de traditionele fossiele brandstoffen, zal er ook als er biobrandstoffen worden verbrand CO2 in de lucht worden gestoten. Anders dan bij de fossiele brandstoffen stoot de biobrandstof geen koolstof uit.
Soorten biobrandstoffen: voorbeelden, generaties
Eén van de biobrandstof voorbeelden is biodiesel. Deze brandstof wint men onder meer uit koolzaad, soja en maïs. Voor de productie van bio-ethanol kunnen bijvoorbeeld suikerbieten, suikerpalm, granen en suikerriet worden gebruikt. Er zijn tot nu toe drie generaties biobrandstoffen die op basis van de grondstoffen waaruit ze worden gewonnen, zijn ingedeeld.
Eerste generatie biobrandstoffen
Voor de productie van de eerste generatie biobrandstoffen worden voedselgewassen gebruikt (o.a. suikerriet, koolzaad en maïs). Met behulp van het vergistingsproces zijn deze gewassen op een redelijk simpele manier om te zetten tot biobrandstof. Vanwege de oorsprong van de grondstoffen voor deze brandstof, is de eerste generatie van de biobrandstoffen als een duurzame en milieuvriendelijke energiebron beschouwd. Tegenwoordig is er kritiek op deze generatie, omdat er voor de grondstoffen landbouwgronden worden gebruikt die ook voor de voedselproductie kunnen worden aangewend.
Tweede generatie biobrandstoffen
De biobrandstoffen uit de tweede generatie worden gewonnen uit grondstoffen die geen voedselgewassen zijn. Hiertoe behoren houtsnippers, stro en restanten van gewassen die niet geschikt zijn voor consumptie. Het resultaat is dat het bezwaar voor het gebruik van landbouwgronden voor de teelt van voedsel wegvalt. Maar voor de productie van de tweede generatie biobrandstoffen zijn meer technische processen nodig om tot een goed eindproduct te komen. Deze voorbewerkingen brengen hogere kosten met zich mee.
Derde generatie biobrandstoffen
Op dit moment is de derde generatie biobrandstoffen nog volop in de ontwikkelingsfase en proberen wetenschappers deze brandstof nog te verbeteren. Voor de winning wordt gebruik gemaakt van zeewier en algen uit zee. De derde generatie wordt gezien als de meest duurzame. De reden is dat de grondstoffen uit de zee worden gehaald en er dus geen kostbare landbouwgrond, die nodig is voor het produceren van voedsel voor de bevolking, voor andere toepassingen wordt gebruikt.
MAGNETI MARELLI Brandstofpomp
Electrisch
JAPANPARTS Brandstoffilter
Pijpfilter, Liquefield Petroleum Gas (LPG)
JP GROUP Brandstofpomp
Mechanisch, Met pakking
MAGNETI MARELLI Brandstoftoevoermodule
3,5 bar, Met aanjaagpomp
Voordelen van biobrandstof
Het is niet voor niets dat er volop wordt ingezet op biobrandstof. Er zijn namelijk tal van voordelen van biobrandstoffen ten opzichte van fossiele brandstoffen:
- De uitstoot van koolstof wordt gereduceerd, waardoor de katalysator van de auto langer meegaat.
- Vanwege het feit dat de locaties van de productie worden verplaats, zijn we minder afhankelijk van het bevoorraden.
- Doordat de grondstoffen voor de winning blijvend beschikbaar zijn, is biobrandstof duurzaam.
- Het ontstaan van nieuwe banen die verband houden met deze branche en een reductie in de kosten.
Nadelen van biobrandstof
Zoals eigenlijk met alles, zijn er niet alleen voordelen, maar kleven er ook nadelen aan biobrandstoffen. Wat is het grote bezwaar tegen het gebruik van biobrandstoffen voor auto’s? De concurrerende werking die de toepassing van grondstoffen voor biobrandstoffen heeft ten opzichte van de landbouw en voedselproductie. Het gebruik van kunstmest om de gewassen die als grondstof dienen voor de brandstof en de ruimte die de teelt daarvan inneemt. Een deel van deze ruimte zou anders voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Meer informatie vind je in het artikel: Biodiesel: wat is het en wat zijn de voordelen en nadelen?
De beste producten op dit gebied: