Inhoudsopgave
Turbo vs supercharger: verschillen en voordelen
De werking, effecten en mogelijkheden van beide onderdelen lijken misschien op elkaar, maar er zijn grote verschillen. We lichten hier het verschil tussen een supercharger en turbo toe, geven de voordelen aan en leggen kort uit hoe ze werken en of ze in je auto passen.
Wat is een turbocharger en hoe werkt deze?
Een turbocharger (ook wel 'turbo' genoemd) levert een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de motorprestaties. De turbolader van de auto maakt gebruik van uitlaatgassen en perst meer zuurstof in de cilinder, waardoor meer brandstof kan worden verbrand en extra vermogen wordt gegenereerd.
Wat doet een turbo in een auto? De hoofdonderdelen van dit onderdeel zijn een turbine en een compressor die via een as met elkaar verbonden zijn. De turbine die in de uitlaatgasstroom is geplaatst, vangt de energie van de uitlaatgassen op, waardoor de as gaat draaien. Deze roterende as bedient vervolgens de compressor, die omgevingslucht aanzuigt en in de motorcilinders pompt.
Wat is een supercharger en wat is de werking ervan?
Het belangrijkste verschil tussen een supercharger en turbo is de manier waarop het apparaat wordt aangedreven. Waar de tweede gebruik maakt van uitlaatgassen, wordt de eerste rechtstreeks aangedreven door de motor, vaak met behulp van een riem die gekoppeld is aan de krukas.
Hoe werkt een supercharger? Het onderdeel is vlakbij het inlaatspruitstuk van een auto geplaatst en zuigt lucht aan, comprimeert deze en dringt deze de motor in. Dankzij deze grotere hoeveelheid zuurstof kan er meer brandstof worden verbrand, waardoor er meer vermogen wordt gecreëerd.
De verschillen in werking
Hoewel ze beide als doel hebben om de prestaties van de motor een boost te geven, is er een verschil tussen de supercharger en turbo als het gaat om de werking ervan. Een turbolader wordt doorgaans als efficiënter aangemerkt, omdat deze energie uit uitlaatgassen gebruikt die anders verloren zou gaan. Superchargers onttrekken het vermogen rechtstreeks aan de motor om zichzelf van energie te voorzien, waardoor ze meer brandstof verbruiken.
Het verschil tussen een supercharger en turbo is ook de manier waarop het vermogen wordt geleverd. Turboladers hebben vaak last van een vertraging tussen de input van de bestuurder en de vermogenstoevoer. Dit gebeurt omdat het tijd kost om uitlaatdruk op te bouwen en de turbine te laten draaien. Daartegenover staat dat superladers direct vermogen leveren omdat ze worden aangedreven door de krukas van de motor.
Een ander verschil tussen de supercharger en turbo is dat de laatstgenoemde meestal kleiner en lichter is dan de eerste, wat ze een populaire keuze maakt voor compacte motoren. In contrast hiermee worden superladers vaak gebruikt voor grotere, prestatiegerichte auto's omdat ze een consistente, onmiddellijke vermogenswinst opleveren.
De voordelen van deze onderdelen
Turboladers zijn zuiniger doordat ze gebruik maken van de energie die vrijkomt bij de verbranding. Wat een turbo doet in een auto is voor een aanzienlijke verhoging van het motorvermogen zorgen, wat de algehele prestaties en snelheid van de auto verbetert. Zo kan de kleinere en lichtere ook makkelijker worden gemonteerd en besparen ruimte in de motor.
Superchargers leveren vermogen zonder vertraging. De levensduur is langer en er is minder onderhoud nodig, omdat de druk en de hitte minder zijn. Ze zorgen voor een sterke verhoging van het motorvermogen en koppel over het hele toerentalbereik.
Mag je een turbo op je auto zetten
In principe kan elke auto worden uitgerust met een turbo. Het advies is om de installatie door een specialist met de benodigde apparatuur te laten uitvoeren die ook een intercooler voor de auto kan plaatsen. Hoewel er verschil tussen een supercharger en turbo is, hebben beide unieke voordelen en zijn ze geschikt voor verschillende doeleinden. Ga voor aankoop en installatie wel na wat de staat en capaciteit van de motor is, om te voorkomen dat er een niet geschikt onderdeel wordt aangeschaft.
De beste producten op dit gebied: