Plus
Premiumaccount uitproberen
0   Artikelen
#
0,00 €
Uw winkelwagentje is nog leeg

Jaguar wint de prijs voor Europese Auto van het Jaar voor het eerst
in zijn bestaan

Inschrijven
IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Voer uw e-mail in om ons laatste nieuws en tips te ontvangen:

De winnaar van de verkiezing voor de Europese Auto van het Jaar is in Genève bekendgemaakt. Als winnaar van 2019 kwam de elektrische cross-over Jaguar I-Pace uit de bus. Het is voor het Britse merk de eerste keer dat één van haar auto´s deze onderscheiding toegekend krijgt.

Welke van de sterke eigenschappen van de nogal dure Jaguar I-Pace was uiteindelijk doorslaggevend voor de jury die normaal gesproken toch de betaalbaarheid van het voertuig als één van de voornaamste criteria beschouwde? Bovenal zullen de technische innovaties een grote rol gespeeld hebben bij de beslissing dankzij welke de elektrische auto in staat is om een afstand van 470 km op één enkele laadbeurt af te leggen. Bovendien heeft deze auto maar 45 minuten nodig om de accu tot maar liefst 80% op te laden. Mocht u niet eens zo weinig tijd hebben, kunt u door middel van een stroomvoorziening van 100 kW binnen een kwartier 100 km aan uw actieradius toevoegen.

De auto is met twee elektrische motoren uitgerust die gezamenlijk een vermogen van 400 pk hebben. Daarnaast kan het voertuig een koppel van 700 Nm ontwikkelen. Op grond van deze kenmerken vertoont de cross-over uitstekende dynamische eigenschappen: de I-Pace accelereert binnen 4,8 seconden tot 100 km/u. Dergelijke getallen zijn niet heel gebruikelijk voor elektrische auto´s. De wendbaarheid en stuurbaarheid van het voertuig hebben eveneens getoond zich op het hoogste niveau te kunnen meten. Tot de nadelen van de I-Pace rekenden de experts de nogal hoge prijs en het feit dat de rijstijl nogal van invloed is op de acculading.

Op de tweede plek volgde de sportcoupé Alpine A110. Dit model, dat in 2017 tijdens de Autosalon van Genève gepresenteerd werd en de wederopstanding van dit beroemde Franse sportautomerk symboliseerde, zag de eerste prijs net aan zijn neus voorbijglippen. Als redenen hiervoor zijn het plaatsgebrek (het passagiersgedeelte kent slechts twee zitplaatsen) en de eveneens hoge prijs aan te voeren.

De derde prijs ging uit naar de Kia Ceed. Genomineerd was in dit geval ironisch genoeg de derde generatie van dit model. Bovenop de andere voordelen van dit model prezen de specialisten het brede aanbod aan carrosseriestijlen. Naast de vijfdeursversie en de stationwagon biedt Kia zijn klanten ook de sportieve ProCeed aan.

Tot de verdere automodellen die in november 2018 tot de genomineerden hoorden, tellen de Ford Focus, de Citroën C5 Aircross, de Peugeot 508 en de Mercedes-Benz A-Klasse.

De jury vormde haar oordeel aan de hand van criteria zoals de prijs-kwaliteitsverhouding, technische innovativiteit, de mate van veiligheid, stuurbaarheid en zuinigheid, het design, de mate waarin het voertuig aan milieueisen voldoet, het vermogen, de functionaliteit en de tevredenheid van bezitters van het voertuig. Voor deze prijs komen uitsluitend nieuwe modellen in aanmerking die niet eerder dan twaalf maanden voor de onderscheiding uitgebracht zijn.

Een interessant wetenswaardigheidje is verder nog dat de onderscheiding pas één keer eerder aan een elektrische auto toegekend werd: in 2011 aan de Nissan Leaf.