Inhoudsopgave
Welke versnellingsbakolie te kiezen
Versnellingsbakolie smeert de handmatige versnellingsbak van de auto en zorgt ervoor dat deze soepel en veilig werkt, en een comfortabele rit en onberispelijke werking biedt. Zonder afdoende smering raken tandwielen in het systeem beschadigd door wrijving, roest en de effecten van extreme temperatuurschommelingen. Dit belemmert een goede functie en verkort de levensduur van componenten met een stijging van onderhoudskosten als gevolg. Bepaalde systemen hebben een specifiek soort olie nodig. Het is daarom belangrijk de correcte versnellingsbakolie voor je auto te kiezen.
Welke transmissieolie?
Oorspronkelijk duidt deze term op een product dat de gehele aandrijflijn, inclusief versnellingsbak, koppeling, differentieel en de aandrijfas smeert. Hij is tevens vaak van toepassing voor de beschrijving van een product dat specifiek voor automatische transmissies werd ontwikkeld, ook wel bekend als atf-olie voor de auto. De kruisbestuiving van de terminologie is echter groot, en daarom ook de verwarring. Het is belangrijk te weten, dat olie voor de handgeschakelde versnelling en die voor de automaatbak niet compatibel met elkaar zijn.
Tevens mag een smeermiddel voor de versnellingsbak niet zomaar als stuurbekrachtigingsolie worden gebruikt (wat er ook in internetforums wordt beweerd). De twee middelen hebben verschillende samenstellingen. Verwisseling bij gebruik kan schade aan de systeemcomponenten toebrengen. Bepaalde automatische versnellingsbakolie is dan weer wel geschikt voor gebruik als stuurbekrachtigingsvloeistof. Dat staat dan duidelijk op de fles.
MANNOL Olie, automatische transmissie (ATF)
ATF III, 4L, rood
MANNOL Olie, automatische transmissie (ATF)
ATF-A, 10L, rood
MANNOL Versnellingsbakolie
80W-90, Inhoud: 10L
VAG Olie, Haldex koppeling
0.85L
MANNOL Olie, automatische transmissie (ATF)
ATF III, 10L, rood
De juiste keuze
Je kunt de juiste versnellingsbakolie kopen aan de hand van zijn viscositeitklasse, aangeduid met SAE, alsook de API-norm, die de kwaliteit specificeert, met name voor welke soort transmissie de olie optimaal geschikt is. In de gebruikershandleiding van je auto vind je informatie over wat de benodigde vloeistof voor jouw auto is.
De dikte van de olie en zijn temperatuurstabiliteit worden ook beïnvloed door de toevoeging van additieven voor transmissie. Hun werking kan in de loop van de gebruiksduur afnemen. Daarom is de verouderingsstabiliteit een factor. Synthetische versnellingsbakolie heeft een betere temperatuurstabiliteit dan minerale olie, maar is wel duurder. Minerale olie verdampt sneller, bijvullen is vaker nodig en het is gevoeliger voor drabvorming. Dit type olie is eerder geschikt voor oudere auto’s.
De ontwikkeling van versnellingsbakken en hun toenemende complexiteit stelt ook andere eisen aan de transmissieolie. Synthetische olie kan beter worden gecombineerd met additieven en nauwkeuriger worden afgestemd op de vereisten van de auto.
SAE: de viscositeit
Afhankelijk van het soort transmissie is een bepaalde viscositeit (dikvloeibaarheid) relevant. Hoge viscositeit wil zeggen: dikkere versnellingsbakolie. In dit opzicht hebben automatische en handmatige versnellingsbakken verschillende vereisten. De ene automaat is echter de andere niet. Zo kan het systeemtype een automatische koppelomvormer, een dubbele koppeling of een CVT zijn en moet de olie aan verschillende voorwaarden op het gebied van viscositeit, wrijvingsgedrag, warmte- en oxidatiestabiliteit, anti-schuimeigenschappen, enz. voldoen.
MOBIL Versnellingsbakolie
75W-90, Volledig synthetisch, Inhoud: 1L
MANNOL Olie, automatische transmissie (ATF)
ATF III, 1L, rood
PETRONAS Olie, automatische transmissie (ATF)
1L
FANFARO Versnellingsbakolie
75W-80, Volledig synthetisch, Inhoud: 1L
BorgWarner Olie, Haldex koppeling
0,850L
API
De API-norm deelt versnellingsbakolie in met de afkorting GL (gear lubricant). Het getal dat daarop volgt, geeft de belastbaarheid van de olie aan, die wordt bepaald door de additieven die aan het product zijn toegevoegd. GL-1 is voor licht gebruik geschikt, terwijl GL-5, waarin een groter gehalte aan additieven zit, voor zwaarder gebruik bedoeld is. De olie van verschillende API-klassen mag niet worden gemengd en moet ook passen bij het type versnellingsbak. Het valt onder de verantwoording van de fabrikant om aan te geven welke olie bij welke auto past. Daarom is een blik werpen in de gebruikershandleiding zo belangrijk. Online handelaren verschaffen tegenwoordig handige zoekopties, waarbij op merk en model naar het optimale product kan worden gezocht.
Kleur van versnellingsbakolie
Behalve in zijn gebruik en samenstelling onderscheidt transmissieolie zich van andere technische vloeistoffen in kleur. Motorolie voor auto's is zwart; verse versnellingsbakolie heeft een rode kleur. Veel producenten stellen ook groene, gele of blauwe vloeistoffen beschikbaar, door er bij menging en vulling kleurstoffen aan toe te voegen. Het verschil kennen is belangrijk voor het onwenselijke geval dat de olie lekt. In dat geval kan overigens wel verkleuring optreden, wanneer de olie zich met condens of koelvloeistof heeft gemengd. Wanneer de olie een donkere kleur heeft, is het vervuild door afschuring van de tandwielen.
Vervanging
Andere olie, andere regels. De vloeistof in de versnellingsbak hoeft niet met dezelfde regelmaat te worden ververst als motorolie. Voor zover de fabrikant geen aanbeveling geeft, wordt een vervanging om de 80.000 tot 100.000 km, of na 6 tot 8 jaar aangeraden. Uiteraard heeft de interval ook met de rijstijl te maken. Een sportieve autobestuurder vergt meer van zijn versnellingsbak en dit versnelt de veroudering van de transmissie zowel als van de olie.
Vanwege de grote diversiteit aan producten verschillen de prijzen aanzienlijk. Om een indicatie te geven: een literfles versnellingsbakolie voor de VW Golf 4 kun je online bestellen aan prijzen tussen de € 12 en € 30.
Een nuttige video over het onderwerp:
Hoe u de automatische versnellingsbak olie verversen
De beste producten op dit gebied: